Hacka din Iphone – och slipp vänta

2010-06-22 13:56  
Foto: Lars Anders Karlberg

När Iphones nya operativsystem iOS4 nu finns att ladda ner ser många användare fram emot de två stora nyheterna mappar och multitasking. Nyheter som lovar mer än de håller eftersom multitaskning bara fungerar för appar utvecklade för just iOS 4. Men det finns ett alternativ för den otålige.

I går släppte Apple uppdateringen till Iphones nya operativsystem iOS 4. Med det följer möjligheten att sortera sina appar i mappar och att ha igång flera program samtidigt, så kallad multitaskning. Men detta är i dagsläget inte sant.

Problemet med multitasking är att apparna måste vara uppdaterade för iOS 4. Idag fungerar det inte att ha Facebook-chatten på samtidigt som Skype är igång. Det går inte heller att lyssna på Spotify eller SR:s podradio samtidigt som mailen är igång. Spotify meddelar dock att de i skrivande stund håller på att utveckla en version anpassad till det nya operativsystemet.

Men för den som inte orkar vänta finns en lösning; jailbreaking. Genom att jailbreaka sin Ipohne tillåter man mjukvaran att läsa all typ av kod. Detta till skillnad från Apples grundinställning som endast tillåter läsning av auktoriserad kod.

Det finns många fördelar med att jailbreaka sin lur. Tillgång ges till en mängd program som Apple valt att inte släppa igenom i sin affär Appstore och multitaksing i dessa rätta betydelse fungerar som det ska. Däremot så gäller inte garantin för den som genomför hacket.

Jonas Melzer

Mer om: 3G Iphone

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt