Guldmusen fyller tio år

2006-03-29 12:28  
Respekt!

It-priset Guldmusen firar tioårsjubileum i år. Priset, som delades ut för första gången hösten 1996, mitt under it-yran, överlevde lågkonjunkturen och är piggare än någonsin. Nu har webben öppnats för nya anmälningar.

Guldmusen startade samtidigt med Ny Tekniks nu avsomnade systertidning Dagens IT under festliga former i Blå Hallen i Stockholms stadshus. Gulmusen och Dagens IT lanserades samtidigt - men bara Guldmusen överlevde it-krisen.

Av de priser som delades ut den kvällen i oktober 1996 väckte Årets It-person störst uppmärksamhet.

Den Guldmusstatyetten gick till Ann-Marie Nilsson, som lett den statliga it-myndigheten Statteldelegationen och som sedan blev chef för statliga IT-kommissionen och senare vd för branschorganisationen IT-Företagen.

Ann-Marie Nilsson var stolt över att fått ge "it-tanten" ett ansikte, som hon uttryckte det.

Guldmusen har blivit det mest prestigfyllda it-priset i Sverige och de flesta nominerade it-företag sätter snabbt upp Guldmusloggan på sina hemsidor och berättar för omvärlden att de är nominerade.

Tre av de ursprungliga priserna har överlevt under alla år - Årets svenska IT-Produkt, Årets svensk IT-Företag och Årets svenska IT-Person.

Tävlingen övertogs för ett par år sedan av Ny Tekniks systertidning Affärsvärlden och IDG-tidningen Computer Sweden. Samtidigt gick branschorganisationen IT-Företagen i som sponsor och fick dela ut ett eget pris - Årets svensk IT-Främjare.

I år har ännu en sponsor anslutit sig till Guldmusen och fått sitt eget pris att dela ut. Det är den fackliga organisationen Sif som instiftat priset Årets svenska IT-Ledare.

Guldmusen har nu öppnat sin sajt för förslag på personer, företag och produkter som man vill att juryn ska granska och förhoppningsvis nominera till något av priserna.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt