Guldläge för tv-box-specialisterna

2014-12-01 05:30  
Zenterio med vd:n Robin Rutili i spetsen tror stenhårt på de nya virtualiserade iptv-tjänsterna. Foto: Sverker Brundin

Den nya standarden för virtualiserade iptv-tjänster innebär stora nya affärer för två ledande tv-box-specialister i Linköping: Arris och Zenterio.

Den svenska iptv-systemleverantören Zenterio satsar nu för fullt på virtualiserade tv-tjänster. De räknar med att marknaden börjar utvecklas 2015 när den nya standarden är klar (se huvudartikeln och illustrationen härintill).

Zenterio har utvecklat en ny programvara som kan användas för att uppgradera cirka 80 procent av världens 80–100 miljoner befintliga iptv-boxar. Produkten heter Zenterio OS.

Världens iptv-operatörer kan genom uppgraderingen billigt införa den nya  iptv-standard som nu är på gång, enligt Zenterio. Att köpa 80 miljoner nya iptv-boxar är en betydligt dyrare lösning.

– Zenterio har ett samarbete med Ericsson och andra ledande iptv-systemleverantörer. De är

intresserade av vår produkt och vill komma åt fördelarna, säger Peter Rosenberg på Zenterio.

Leverantören planerar att under 2015 rulla ut de första virtualiserade tv-tjänsterna hos en operatör. Zenterio ser en marknad för att gradvis införa virtualisering i befintliga tv-distributionsnät. 

En annan stor systemleverantör med ett stort utvecklingscenter i Linköping är amerikanska Arris. Företaget bedömer att åtminstone delar av den nya iptv-standarden kommer att anammas av en stor del av världens operatörer.

– Införandet startar 2015 och processen bör pågå de nästföljande fem åren, säger Cornel Ciocirlan, teknikchef på Arris för Emea (Europa, Mellanöstern och Afrika).

Enligt honom behöver nätoperatörerna tänka i helt nya banor när det gäller programvara för att kunna öka lanseringstakten för nya funktioner. Det behöver göras med en faktor 10–20 gånger snabbare än nu för att klara av att konkurrera med de så kallade Over The Top-leverantörerna (OTT), typ Netflix.

Göte Andersson

Mer om: iptv

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt