Guillou högst på e-bokstoppen

2003-11-25 10:33  
Från skrivmaskin till dator

Ondskan av Jan Guillou, En annan tid, ett annat liv av Leif GW Persson och Den röda vargen av Liza Marklund. Det är titlarna som ligger högst på e-bokstoppen just nu. Samma böcker som också återkommer högt på listorna över försäljning av pappersböcker.

Den typiske läsaren av e-boken är en man i 40-årsåldern, säger Py Sandell på e-boksdistributören eLib.

Sammanlagt har eLib cirka 340 titlar från olika förlag. Cirka 60 procent av dessa är skönlitteratur, 30 procent facklitteratur och 10 procent barn- och ungdomslitteratur.

Hälften av dem som läser e-böcker läser dem på handdatorn eller liknande. Då ser den ut ungefär som en tidningsspalt. Och många lånar böckerna via biblioteket.
- Det är cirka 5 300 nedladdningar per månad via biblioteket , säger Py Sandell.

- Det är många utlandssvenskar som använder tjänsten, säger Py Sandell.
- De kan ha svårt att få tag på pappersböcker.

Billigare än pappersböcker
Priset för en e-bok är lägre än för en pappersbok, kanske 40 procent av det ursprungliga priset. Och när papperskopian kommit ut också i pocketformat sjunker priset ytterligare.
- En e-bok kan kosta cirka 40 kronor om pocketboken kostar 55 kronor, säger Py Sandell.

Låneboken är tidsbegränsad. När lånetiden gått ut kan du helt enkelt inte öppna och läsa boken längre. I gengäld slipper du gå tillbaka med boken till biblioteket när påminnelselapparna hopar sig.

E-bokstoppen är baserad på försäljning och biblioteksutlåning av e-böcker via distributören eLib från perioden 19 oktober till och med 18 november.

Sara Peterssohn

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt