Grupprabatter het nättrend

2011-11-08 08:50  

Alladeals.com samlar Groupon och närmare tio andra sajter som erbjuder hög rabatt när många handlar. Men Schibstedägda Let’s deal vägrar vara med.

Fenomenet med grupprabatter på nätet är bara två år gammalt. Men intresset för sajterna har vuxit lavinartat.

I fredags börsnoterades amerikanska Groupon på Nasdaq OMX. Med en aktiekurs på 20 dollar hade Groupon ett börsvärde på ofattbara 84 miljarder kronor. Och aktien gick upp 30 procent första börsdagen. Groupons sajter finns i mer än 40 länder.

Carl Pei, 22, nyttjade själv erbjudanden från flera sajter och tyckte det var svårt att följa utbudet. Han upptäckte att det inte fanns någon sajt i Sverige som samlade alla erbjudanden. Idén var född.

Carl Pei, och hans danske kollega Martin Fjordvald,23, startade Alladeals.com, där de samlar ihop så gott som alla svenska grupprabattsajter.

De största är Eniro deals, Lokaldealen i samarbete med Microsoft, Metros Save My Day, Gruppi, och Cityscoop.

Carl Peis samlingssida, aggregator, startade i januari. Alladeals spindel på nätet hämtar information från de aktuella sajterna, ungefär som Google.

– Vi har bara tillgång till det som är publikt, vi kommer inte in i deras databaser, säger Carl Pei.

Trots det hörde Letsdeal.se, med Schibsted som stor ägare, av sig i våras och uppmanade Alladeals att sluta länka.

– Vi har i dag samarbeten med ett flertal aktörer på provisionsbasis. Det är viktigt för en aggregator att ha med så mycket information som möjligt, och vi visar därför även aktörer som vi inte har samarbeten med.

Groupon skriver på sin sajt att de ger 8 procents provision.

Nu är planerna att ge besökarna bättre struktur genom att införa olika kategorier, något som de svenska grupprabattsajterna inte har i dag.

– Vi ska göra det så fort vi kan personalisera annonserna automatiskt.

Och de planerar att lansera Alladeals.com i övriga nordiska länder.

Affilate-program

  • Ett affiliateprogram är en överenskommelse där e-handelsbutiken betalar för att få besökare, eller betalar provision på försäljning till den sajt som förmedlat besökare.
     
  • Tradedoubler är det mest kända affiliate-nätverketi Sverige.

Olle Blomkvist

Mer om: Innovation

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt