Grundarna lämnar Facebook

2010-11-17 08:00  

Nu är det i stort sett bara geniet Mark Zuckerberg kvar av det gamla gänget på Facebook. Fem ur den inre cirkeln har startat nya internetföretag och anställer nu för fullt.

Facebook, världens största sociala nätverksajt med en halv miljard användare, är en internetsuccé som slår det mesta.

I dag värderas företaget Facebook till drygt 40 miljarder dollar räknat efter vad en aktie kostar på de inofficiella handelsplatserna Second Market och Shares Post.

Det gör Facebook till världens tredje största internetföretag efter Google och Amazon.

Idén till Facebook utvecklades i studentkorridorerna på Harvard-universitetet i Boston för sex år sedan av de fyra rumskamraterna Mark Zuckerberg, Eduardo Saverin, Chris Hughes och Dustin Moskovitz.

Men nu är det nästan bara Mark Zuckerberg kvar ur den inre cirkeln.

Två av de tre andra grundarna – Dustin Moskovitz och Chris Hughes - har startat nya företag i samma anda.

På sina hemsidor skriver de: …and yes, we´re hiring.

Dustin Moskovitz har startat internetföretaget Asana i San Fransisco. Asana utvecklar programvara som hjälper folk att arbeta tillsammans mer effektivt. En betaversion av Asana är nyligen släppt.

Chris Hughes har startat internetföretaget Jumo, ett socialt nätverk för “folk som vill förändra världen”. Jumo har ännu ingen webbsajt uppe.

Och flera övriga som var med i den tidiga uppbyggnaden av Facebook har också dragit – Dave Morin, Adam D´Angelo och Charlie Cheever.

Alla har blivit våldsamt förmögna trots att Facebook inte är börsnoterat. Men aktien är väldigt likvid och priset stiger för varje dag.

Dave Morin, som varit ansvarig för Facebookplattformen, bygger tillsammans med Napstergrundaren Sean Fanning upp en Facebookliknande tjänst som heter Path. Den finns som Iphone-app i USA men ännu inte i Sverige.

Adam D´Angelo, som var Facebooks teknikchef, lämnade Facebook redan 2008 för att tillsammans med Charlie Cheever starta fråga-svar-sajten Quora.

Så är livet i dotcom-världen. Grundarna splittras när företagen börsnoteras och nya företag startas. Skillnaden med Facebook är att Facebook ännu inte är börsnoterat.

Men vad kommer Facebookgänget i förskingringen att heta?

De som lämnade nätbetalningsföretaget Pay Pal och startade företag som Youtube, Slid och Yelp är kända under namnet Pay Pal Mafia. Googlefolk som lämnat Google kallas för Xooglers.

Dave Morin, som lämnade Facebook i år, föreslår enligt New York Times namnet Facebook Society.

- Vi är sociala, säger Dave Morin.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Facebook Internet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt