Grönare elektronik med linolja i kretskortet

2013-05-15 15:35  
Lin i blom. Foto: FNR/H. Habbe

Linolja som bas i den epoxyharts som används vid tillverkning av kretskort minskar miljöbelastningen vid återvinning av elektroniken.

Forskare från Siemens, Fraunhoferinstitutet och Hobum Oleochemicals ska till 2015 ta fram en epoxyharts baserad på linolja i stället för mineralolja som ska göra återvinningen av elektronikprodukter enklare.

Vid tillverkning av växtoljebaserad epoxyharts söker man efter en speciell sorts fettsyrasammansättning, med hög halt linolsyra. Olja från lin har sådan, och därför har forskarna valt att arbeta med linolja som bas.

Fraunhoferforskare letar efter optimala tillsatsmedel och tittar särskilt på fosforhaltiga föreningar som kan fungera som flamskyddsmedel. På så vis slipper man de bromerade flamskyddsmedel som används i mineraloljebaserade kretskort, och som försvårar vid återvinning av elektronikskrot.

Forskargruppen ska även undersöka vilka armeringsmaterial som passar. Vid kretskortstillverkning används papper eller glasfiber.

Förutom till kretskort kan epoxyhartsen användas vid framställning av lack, lim och tätningsmassor.

Den årliga användningen av epoxy i elektronikindustrin uppgår till 1,5 miljoner ton.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt