Griniga barn? Aldrig med en Iphone!

2010-10-22 08:55  

Apple har slagit världen med häpnad med sin Iphone. Men aldrig kunde Steve Jobs tro att Iphone skulle överträffa både Lego och nallebjörnar som småungarnas favoritleksak och bästa tröstpryl. Iphone har inte bara revolutionerat telekommunikationen. Iphone har också vänt upp och ned på leksaksbegreppet.

Iphone är det mest effektiva verktygen i mänsklighetens historia när det gäller att få griniga barn glada igen. Det skriver New York Times i ett långt reportage om hur Iphone blivit amerikanska småungars favoritleksak.

Mamman till 3,5-åriga Kelsy i Atlanta berättar om när Kelsey bara vara två år och fick fatt i pappans Iphone.

- Hon tryckte på startknappen och telefonen lyste upp med alla färglada appar. Jag glömmer aldrig hennes ögon. Det var som ”Whoa!”.

Men sedan förstod Kelseys mamma att det var något mer.

- Det blev en allvarlig förälskelse. Först bad hon snällt att få låna den. Sedan grät hon efter den. Det var som om hon alltid velat ha en Iphone.

Så fortsätter reportaget med flera liknande vittnesbörd om hur griniga småbarn blivit glada så fort de fått en Iphone att leka med.

Apple har byggt sin framgång på maskiner som är så enkla och intuitiva att vilken teknisk idiot som helst förstår hur man ska använda den, konstaterar New York Times.

- Så varför skulle inte ett barn också gilla den. Att klicka på en bild på skärmen och någonting händer. Var kan vara roligare än det?, frågar New York Times-reportern.

Bara detta att kunna bläddra med fingret bland bilder och bokstäver i Iphonen har skapat ett helt nytt beteende hos Iphonebarnen. De vet inte längre hur man gör med en vanlig mobiltelefon.

Nu har det också kommit mängde med program, ”appar”, som direkt vänder sig till ungar i förskoleåldern.

Många sådana appar marknadsförs som ”educational”, till exempel appen Shapes som ber barnet rita en cirkel, en fyrkant eller triangel, appen Wheels on the Bus som sjunger populära barnsånger på olika språk.

Det finns också en app som heter Pocket Zoo som och visar rörliga bilder i realtid på djur i djurparker världen över.

Men många föräldrar känner en gnagande oro för vad de gett sig in på. Är Iphonen verkligen ett utvecklingsverktyg eller är den bara en passiviserande underhållning som televisionen?

Och barnspykologens analys gör dem inte lugnare.

- Alla föräldrar som tror att ett stavningsprogram i Iphonen är utbildande har missat hur barns hjärnor fungerar i den åldern. Vad barn i förskoleåldern behöver är rörelse, lek, upptäckarmöjligheter och samtal – inte några färgglada teknikprylar, säger barnpsykolgen Jane M Healy i Varil Colorado till New York Times.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Iphone Pekskärm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt