Grimaldis dvd-bolag i konkurs

2006-05-09 14:14  

Teknikföretaget Alpha Sweden, som tillverkar maskiner och kompletta system för pressning av cd- och dvd-skivor har gått i konkurs och är nu utbjudet till försäljning. Konkursförvaltaren vill ha in bud på företaget senast nästa fredag.

Alpha Sweden ägs av entreprenören Salvatore Grimaldi, känd också som ägare till större delen av Europas cykelindustri inklusive svenska Monark-Crescent.

Alpha Sweden är ett två svenska företag i samma bransch. Det andra är M2 Engineering. Alpha Sweden uppskatter sin världsmarknadsandel på dvd-maskiner till 5 procent medan M2 har mellan 10 och 15 procent.

- Luften gick ur marknaden, sade Salvatore Grimaldi i en intervju tidigare i veckan efter att ha begärt företaget i konkurs den 28 april.

Nu ska konkursförvaltaren Jan Fellenius på Fylgia försöka hitta en köpare till hela företaget. Annonser i DI och DN ligger ute denna vecka där man uppmanar hugade spekulanter att boka tid för visning. Eventuella bud ska vara inne senast den 19 maj.

Alpha Sweden har 67 anställda som jobbar kvar under statlig lönegaranti fram till slutet av maj. Därefter är det konkursboets sak att avgöra om företaget ska hållas vid liv eller styckas och läggas ned.

Alpha Sweden hette tidigare Toolex Alpha och har haft uppemot 150 anställda i Sundbyberg.

Men nedgången för cd- och dvd-industrin och osäkerheten inför vilket av de nya formaten hd-dvd eller blu-ray har inneburit färre nyinvesteringar i skivindustrin och mindre försäljning för Alpha Sweden.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt