GPS-styrd robot klipper golfbanan

2014-12-11 09:38  

En gps-styrd robotgräsklippare lovas halvera kostnaden för att hålla golfbanans fairway i trim.

Japanska Mamiya-OP lanserar i samarbete med amerikanska Jacobsen en automatisk gräsklippare avsedd för golfbanor. Man utgår från en av Jacobsens klippare och utrustar den med Mamiyas gps-baserade styrsystem.

Klipparen kan navigera automatiskt längs en förprogrammerad sträcka med en felmarginal på 30 - 50 mm vid en hastighet av 10 km/h, samtidigt som gräset klipps.

När den närmar sig gränsen för det som i golfsammanhang kallas fairway, den finklippta delen av spelfältet, gör systemet en karta att navigera efter. En fairway klipps på i snitt 20 minuter. Gräset får vara 12 - 20 mm högt.

En sensor kan upptäcka hinder, exempelvis en människa men även en golfboll.

Priset för en klipprobot beräknas hamna kring en halv miljon kronor, men enligt Mamiya-OP kan investeringen ha betalat sig på tre år.

Mamiya-OP planerar att utvidga användningsområdet för satellitnavigering av robotar till att omfatta även jordbruksmaskiner och snöplogar.


Följ Ny Teknik på Facebook!

Håkan Abrahamson

Mer om: Gräsklippare Gps

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt