GPS-styrd robot klipper golfbanan

2014-12-11 09:38  

En gps-styrd robotgräsklippare lovas halvera kostnaden för att hålla golfbanans fairway i trim.

Japanska Mamiya-OP lanserar i samarbete med amerikanska Jacobsen en automatisk gräsklippare avsedd för golfbanor. Man utgår från en av Jacobsens klippare och utrustar den med Mamiyas gps-baserade styrsystem.

Klipparen kan navigera automatiskt längs en förprogrammerad sträcka med en felmarginal på 30 - 50 mm vid en hastighet av 10 km/h, samtidigt som gräset klipps.

När den närmar sig gränsen för det som i golfsammanhang kallas fairway, den finklippta delen av spelfältet, gör systemet en karta att navigera efter. En fairway klipps på i snitt 20 minuter. Gräset får vara 12 - 20 mm högt.

En sensor kan upptäcka hinder, exempelvis en människa men även en golfboll.

Priset för en klipprobot beräknas hamna kring en halv miljon kronor, men enligt Mamiya-OP kan investeringen ha betalat sig på tre år.

Mamiya-OP planerar att utvidga användningsområdet för satellitnavigering av robotar till att omfatta även jordbruksmaskiner och snöplogar.


Följ Ny Teknik på Facebook!

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt