Göteborg, Malmö och Linköping nu i 3d

2008-06-25 10:45  
3d-modell av Göteborg hos Hitta.se

Under eftermiddagen i dag onsdag släpper Hitta.se sin färska 3d-tjänst för Göteborg, Malmö och Linköping. Just nu sitter teknikerna och rensar bort hemliga objekt från 3d-modellerna.

100 kvadratkilometer av vardera Göteborg och Malmö, samt 80 av Linköping, får premiär i dag i Hitta.se 3d.

Under eftermiddagen ska de nya områdena öppnas, men teknikerna på Hitta.se har just nu fullt upp med att rensa bort hemliga objekt från 3d-miljöerna, bland annat byggnader som tillhör Försvaret och som inte får visas.

– Vi hoppas att de hinner bli klara i tid, säger Rui Brites de Sousa, vd för Hitta.se.

Automatisk modellering
Tjänsten som är under utveckling, lanserades första gången i slutet av maj med en modell som täcker 100 kvadratkilometer av Stockholm.

Det unika med modellerna är att de inte skapats för hand utan genom en automatisk process utifrån helt vanliga flygbilder - 60.000 från Stockholm, hälften så mycket i Göteborg och Malmö samt 25.000 från Linköping - och att 3d-modellen går att se direkt i webbläsaren.

Målsökande robotar
Saab-ägda C3 Technologies i Linköping har utvecklat tekniken med kalibrerade kameror, utifrån system för målsökande robotar, som gör det möjligt att automatiskt skapa 3d-modellen.

Och Agency9 i Luleå står för en teknik, med rötter i dataspelsvärlden, som låter användare se 3d-modellen direkt i webbläsaren.

Problem med sömnen
Hitta.se 3d har fått internationell uppmärksamhet och jämförs med Googles och Microsofts tjänster Google Earth och Virtual Earth, som båda bygger på enskilt skapade modeller samt insticksprogram i datorn.

– Jag tror att både Google och Microsoft kan få lite problem med sömnen när de ser den nya tjänsten från hitta.se, sa Tommy Johansson, vd för C3 Technologies, när tjänsten lanserades för Stockholm.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt