Göran Marby om att bli chef för Icann

2016-02-09 13:16  

PTS generaldirektör Göran Marby blir ny vd för den ideella internetorganisationen Icann, som står inför en stor förändring. ”Det här är inte ett jobb man säger nej till”, sa han på en presskonferens igår kväll.

Så sent som i oktober 2015 förlängde regeringen Göran Marbys mandat som generaldirektör på PTS, Post- och telestyrelsen, med tre år.

Men i går måndag begärde Göran Marby entledigande från posten efter att han erbjudits toppjobbet som vd för Icann (Internet corporation for assigned names and numbers).

Den internationella organisationen har som uppgift att ansvara för grundläggande funktioner inom internet - såsom arbetet med IP-adresser och domännamnsystemet. Icann har därmed också exempelvis ett övergripande ansvar för toppdomäner som .com.

I mitten av maj planerar nu Göran Marby att börja sitt nya arbete på Icanns huvudkontor i stadsdelen Playa Vista i Los Angeles i USA.

Formellt har regeringen än så länge inte formellt godkänt hans avskedsansökan men informellt är parterna överens. Det berättade Göran Marby på en telefonkonferens för journalister som Icann anordnande på måndag kvällen.

Samtidigt som Göran Marby tar över rodret från Icanns nuvarande vd Fadi Chehadé är en stor förändring som rör Icann på gång.

USA:s handelspartement , som i dag har den yttersta kontrollen över de så kallade IANA-funktionerna (IP-adresstilldelningen, domännamnsstrukturen och driften av internets centrala rotservrar), har meddelat sig vara berett att lämna över kontrollmekanismerna till Icann. Själva överlämningen väntas ske nu i september i år.

USA:s överlämnande bedöms få stark symbolisk betydelse för stater som i FN kritiserat det amerikanska maktinnehavet, och i stället krävt att FN ska styra internet.

Sverige har som stat i internationella sammanhang tydligt gått emot FN-linjen och mellanstatliga lösningar, och i stället starkt förespråkat en mångfaldslösning där olika parter är med och bestämmer över internets utveckling.

Igår på presskonferensen markerade Göran Marby tydligt att han är en stark anhängare av flerpartslösningen och att han gärna också arbetar ute i den breda internationella internetmiljön.

Ett starkt engagemang för mångfaldslösningen hörde till kravbilden för toppjobbet, avslöjade också Icanns styrelseordförande Steve Crocker i går.

Samtidigt ställde journalisten och Pulitzer-pris-vinnaren Joe White en fråga kring Göran Marbys ledarstil, som enligt vad han hört från svenskt håll präglas av brist på öppenhet. Detta tillbakavisades dock av Marby.

På PTS presstjänst uppger man emellertid i dag att Göran Marby kommit överens med sin nya arbetsgivare om att inte ge fler intervjuer om sitt nya jobb förrän efter denne tillträtt i maj. Pressansvariga på Icann bekräftar för Ny Teknik att så är fallet.

Mer om: Icann

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt