Gör din dumburk mycket smartare

2010-11-30 23:00  
Med Boxee Box får du tillgång till webb-tv i din tv. Foto: Colourbox

Tack vare D-Link och dess medielåda Boxee Box kan nu webb-tv flytta in i din vanliga tv. Dessutom fungerar hela ditt vanliga mediebibliotek utan problem, oavsett format.

<p>Boxee har funnits en längre tid som programvara till datorer och erbjuder ett praktiskt sätt att ha en dator som mediemaskin till tv-apparaten. Nu lanserar D-Link Boxee Box - en fristående låda som ska erbjuda i princip allt du behöver. </p> <p>Det mest uppenbara är att använda den för att spela upp media du har hemma på nätverket. Det fungerar alldeles utmärkt, även video, som brukar vara trassligt på grund av olika format. </p> <p>D-Link hävdar att "om du kan spela in det, kan vi spela upp det", och det stämmer, som mediaspelare är det bara att lyfta på hatten för Boxee Box. </p> <p>En funktion som framstår som strålande är att använda "appar" (program) för att bland annat visa webb-tv. Apparna kan delas in i två kategorier: de som har blivit godkända och kan kallas officiella, och sådana som utvecklats av hemmaprogrammerare. Det finns i dagsläget ett 150-tal godkända. </p> <p>Tyvärr finns inte en enda godkänd som hanterar svenska tv-kanaler, och här kommer vi till nackdelen med att förlita sig på hemmagjorda saker. Det har funnits en app för SVT Play, men den finns inte kvar. Kommer den tillbaka? Ingen vet. Det är ungefär samma sak med andra svenska kanaler. Det lär komma, men i dagsläget vet ingen säkert om eller när.</p> <p>Fjärrkontrollen är i stort sett misslyckad. Det är praktiskt att den använder radio och inte ir, och tanken med en enkel fjärrkontroll på ena sidan och tangentbord på baksidan är inte dum. Tyvärr krävs det erfarenhet för att hitta upp, ner, höger och vänster i filmmörker. Att använda tangentbordet utan lampa är stört omöjligt, bland annat för att mörkblå text på svarta knappar inte är en bra idé.</p> <p>Designen på lådan är originell. Skev och med inspiration av modern konst. Den är så liten att den är lättplacerad trots formen, och tycker du inte om den kan du gömma den bakom några böcker - eftersom fjärrkontrollen använder radio fungerar den ändå.</p> <p>Förutom några detaljer är Boxee Box en otroligt härlig maskin. Släng in några officiella svenska tv-appar, så kan man ha överseende med fjärrkontrollen.</p>

 

Flytta ut tv-soffan på nätet

Boxee Box är en fristående låda för Boxee, en program­vara och en tjänst som även finns till en rad olika operativ­system, för att spela upp innehåll från ­datorn på en tv.

Genom att skapa ett gratis konto hos Boxee får du även en social interaktion med dina vänner som använder någon version av Boxee. Detta görs genom att du länkar ditt Boxee-konto med de sociala medier du vill använda. Filmer och foton dina vänner taggar i sociala medier som Face­book, Youtube, Flickr med flera dyker upp på din tv.

Bra och dåligt

Bra:
Formatstödet.
Designen.
Prestandan.
 

Dåligt:
Fjärrkontrollen.
Inga svenska tv-appar.
Gränssnittet inte på svenska.

Boxee Box

Intel Atom CE4100-processor.
Hdmi-port (upp till 1080p).
Optical/Stereo Audio.
Trådlös anslutning eller via nätverkskabel.
Fjärrkontroll med navigation och qwerty-tangentbord utan åäö.
Sd-kortläsare.
Två usb-portar.
Stöder alla populära codec och filformat inklusive Adobe Flash 10.1, mp3 och Divx.
 Sociala medier stöds via appar, så du väljer själv vad du vill ha. I dag finns fler än 150 officiella appar, inklusive de flesta stora sociala webbplatserna som Facebook, Flickr och Youtube.
Pris: 2200 kronor.

Ove Kaufeldt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt