Gör din dator till backup – åt andra

2013-06-20 09:10  

En backup-tjänst på nätet som är både billigare och säkrare än lagring i serverhallar. Det vill det lilla svenska bolaget Degoo åstadkomma genom att lagra filerna på användarnas datorer.

När stormen Sandy drog fram över nordöstra USA i oktober 2012 översvämmades flera datahallar vilket gjorde att stora mängder data blev otillgängliga, åtminstone tillfälligt.

Svenska Degoo tar det som exempel på hur en backup-tjänst där lagringen är spridd på användarnas datorer skulle kunna ha både högre tillgänglighet och säkerhet än lagring på serv­rar.

– Målsättningen är att det ska vara mer pålitligt än en normal serverlösning. Om det hade räckt med 99 procent skulle vi ha lanserat för länge sedan, säger Carl Hasselskog, medgrundare och vd för Degoo.

Tjänsten testas nu av en sluten grupp med under 100 användare, men siktet är inställt på att släppa in allmänheten under hösten och att lansera i stor skala nästa år.

Eftersom backup-filerna lagras i små bitar, spridda på användarnas datorer som inte alltid är på eller uppkopplade, måste man kompensera med redundans – att filfragmenten finns kopierade i många exemplar. Utmaningen är att hitta rätt nivå på redundansen.

– Vi har en självläkande mekanism. Din fil delas upp i små fragment som sprids ut på 300 datorer. För att återställa filen behöver man nå hundra av datorerna. Om värdet börjar falla och blir för lågt, läker systemet sig självt genom att skapa fler fragment, förklarar Carl Hasselskog.

Genom att utnyttja användarnas lagringsutrymme sänks lagringskostnaden och Degoos målsättning är att kunna erbjuda gratis backup med upp till omkring 100 gigabyte. Carl Hasselskog jämför med den serverbaserade backup-tjänsten Mozy som tar sex dollar i månaden för 50 gigabyte.

– En genomsnittlig användare hos Mozy lagrar 70 gigabyte. 100 gigabyte täcker in lagringsbehovet för de allra flesta. Vi är väldigt glada om 95 procent av användarna kan göra gratis backup hos oss.

Affärsidén bygger på intäkterna från dem som vill lagra mer, och då ska det fortfarande vara billigare än vid traditionell lagring. Degoo tror också att efterfrågan ökar.

– Vi har märkt att lagringsbehovet ökar snabbare än lagringskostnaden sjunker. Mozy erbjöd förut obegränsad lagring för fem dollar i månaden, men var tvunget att begränsa erbjudandet, bland annat för att bilder från mobiler ständigt får högre upplösning och för att användarna vill lagra mer data, säger Carl Hasselskog.

Degoo sprider ut lagring hos användarna

Utvecklar en peer-to-peer-baserad backup-tjänst på nätet där filerna lagras i krypterade små bitar spridda på användarnas datorer.

Grundat: 2012

Ort: Stockholm

Grundare: Carl Hasselskog, David Belius, Qinjin Wang, Mattias Zeidlitz

Huvudägare: Grundarna samt Patrik ­Enblad (privatinvesterare), som nyligen gjorde en investering i ­Degoo.

Mats Lewan

Mer om: Degoo Innovation

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt