Googleutmanaren hejdas i Sverige

2015-05-12 14:28  

Malmöbolaget Mapillary fick rätt av Förvaltningsrätten att filma med mobilkamera från bil och cykel. Nu överklagar Datainspektionen domen.

Mapillary erbjuder ett alternativ till Google och de andra nätjättarnas gatubilder. Men i stället för att köra runt och filma som Google så tas bilderna av tusentals privatpersoner med företagets app.

I Sverige är det inte tillåtet att köra runt med fast monterad vindrutekamera, en så kallad dashcam, utan tillstånd från Länsstyrelsen. Sådan filmning räknas som kameraövervakning. Men i Mapillarys fall är det en mobilkamera som kan fästas vid vindrutan eller på cykelstyret.

För att få klarhet sökte Jan Erik Solem, Mapillarys vd och grundare, tillstånd hos Länsstyrelsen i Skåne och fick avslag. Då överklagade han beslutet till Förvaltningsrätten i Malmö. I mars kom domen som gav honom rätt.

Förvaltningsrätten konstaterade att kameran är fastsatt i en hållare med sugpropp i ett fordon som ständigt är mer eller mindre i rörelse. De platser som filmas av kameran kommer att variera i tid och rum. Förvaltningsrätten ansåg därför att kameran inte kan anses som uppsatt enligt lagens mening.

Men Datainspektionen gör en annan bedömning och överklagar nu domen.

- Datainspektionen anser att förvaltningsrätten feltolkat begreppet "uppsatt". Det finns en rad andra avgöranden och exempel som visar att kameror fastsatta på olika typer av fordon och farkoster räknas som uppsatta och omfattas av kameraövervakningslagen, säger Agneta Runmarker, dataråd på Datainspektionen, i ett uttalande.

Om Datainspektionen får rätt i Kammarrätten så måste alla Mapillaryfotografer i Sverige som vill montera kameran i bilen ansöka om tillstånd. Men Jan Erik Solem tycker inte att det oklara rättsläget är bekymmersamt för företaget.

- I Sverige finns en väldigt liten andel av våra användare. Låt oss avvakta Kammarrättens bedöming och se vad som händer, säger han.

Mapillary tog sig in på Ny Tekniks 33-lista över Sveriges hetaste unga teknikbolag både i år och i fjol.

I förra veckan överklagade Datainspektionen en liknande dom om drönare.

Det fallet gäller en fotograf som ville fotografera trädgårdar från luften med en drönare. Länsstyrelsen i Skåne sa nej med hänvisning till kameraövervakningslagen. I april gav Förvaltningsrätten i Malmö fotografen rätt. Men den domen överklagades av Datainspektionen i förra veckan.

Charlotta von Schultz

Mer om: Mobilkamera

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer