Googles webbläsare är här

2008-09-02 12:57  

Efter många år av rykten: Idag lanserar Google en egen webbläsare. Från och med ikväll kan den första testversionen av Google Chrome laddas hem.

Webbläsarkriget får i dag en ny deltagare. Från och med klockan 21 kommer Google Chrome att finnas tillgänglig på nätet. Inledningsvis bara i en version för Windows, men senare också för både Mac och Linux.

Med Chrome bygger Google vidare på tänket med program som körs i webbläsarens fönster. E-post, ordbehandling och kalender är tre exempel på funktioner som det tidigare krävdes separata program för, men som man numera lika gärna sköter på webben.

Fördelen för användaren är bland annat att inkorgen finns tillgänglig överallt, så länge det finns en internetuppkoppling.

Men det finns också en baksida med webbprogrammen. Moderna webbläsare gör det möjligt att ha flera webbplatser laddade samtidigt, med hjälp av så kallade flikar. Problemet är att om en webbsida kraschar webbläsaren, ja då försvinner alla de andra också.

Google Chrome löser det här genom att låta varje flik få en egen så kallad process i operativsystemet. Det innebär att en webbplats aldrig kan påverka en annan. Därmed ska ordbehandlingen som pågår i ett fönster vara skyddad även om ett annat fönster i webbläsaren kraschar.

Chrome bygger på öppen källkod. Kärnan i webbläsaren, den del som visar webbsidorna, är Webkit, samma som Apple använder i sin Safari. Däremot har Google valt att vända sig till danska företaget V8 för att få en egen motor för programspråket Javascript. Ökad stabilitet och nya funktioner är målet med den, precis som för hela webbläsaren.

På företagets blogg presenteras webbläsaren. Förklaringen till satsningen är enligt blogginlägget att Google tror att "webben blir bättre med fler val och innovation. Google Chrome är ytterligare ett val, och vi hoppas att den kommer göra webben ännu bättre."

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt