Googles mål: en snabbare webb

2009-10-06 23:00  
Google vill se fler program på Internet. Grafik: Jonas Askergren

Snabbare, stabilare och säkrare webbsurf är bra för Google. Därför lanserades webbläsaren Chrome hösten 2008.Ett år senare tycker Googles Mads Ager att företaget har lyckats.

-?Vi tyckte att utvecklingen av webbläsare hade stagnerat. Med Chrome vill vi sätta fart på den igen, säger Mads Ager, teknikchef i Chrome-projektet.

En viktig målsättning med Chrome är att Microsoft, Apple, Mozilla och Opera tvingas vässa sina webbläsare.

-?För oss är det viktiga egentligen inte vilken webbläsare folk använder. Det viktiga är att webbläsarna är riktigt, riktigt bra. Det primära är att flytta webben som plattform framåt, säger Mads Ager.

Google Chrome har därmed inget egenvärde för företaget, anser han. Det är som katalysator för företagets utbud av nättjänster som den är viktig. Och det är därför snabbhet och stabilitet har stått i fokus från dag ett.

Javascript, som används för att bygga avancerade webbsidor, har varit ett av de områden som fått mest uppmärksamhet. I Danmark sitter teamet som utvecklar V8, Googles egen Javascript-motor.

-?Sedan första betaversionen har prestandan för Javascript förbättrats med 150 procent, och det gör i sin tur användarupplevelsen bättre, säger Mads Ager.

?Nu har ni kontroll på allt från servrarna, via tjänster som Google Docs och Gmail, till själva webbläsaren. Tänker ni utnyttja det för att göra era tjänster bättre om man använder Chrome?

-?Möjligheten finns, men det är inget vi funderat på hittills. Vi vill hellre att alla webbläsare förbättras, så att vi kan göra förbättringar i tjänsterna som fungerar oavsett vilken webbläsare man använder.

Ett steg i den riktningen kom med Chrome 3, som just har lanserats. En av nyheterna är förbättrat stöd för standarden html5, som bland annat gör det möjligt att lagra data lokalt i webbläsaren. Därmed kan nättjänster som Gmail fungera även utan internetuppkoppling.

Html5 innehåller dessutom en standard för video och ljud, så att användarna inte ska behöva bekymra sig om att ha rätt insticksprogram installerade.

Vad behövs mer för att utveckla webben som plattform?

-?Jag tror att ökad fart kommer att fortsätta att vara viktigt. I jämförelse med ett vanligt datorprogram är hastigheten en av webbens svaga punkter, säger Mads Ager.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt