Googles glasögon får appar – och förbjuds

2013-03-13 07:01  

Bland de första apparna till Googles smarta glasögon Glass finns nyheter från New York Times. Samtidigt har det troligen första förbudet mot glasögonen dykt upp.

Google visade på måndagen upp ett antal appar till de smarta glasögonen Glass som ska börja säljas till allmänheten senare i år.

Användarna ska bland annat kunna ta del av korta nyheter från New York Times direkt i glasögonen. Rubriken för en nyhet visas då i den lilla skärmbilden som projiceras uppe till höger över användarens högra öga. Genom att röra vid en liten pekplatta på glasögonens skalm kan man sedan få artikeln uppläst.

Google visade också hur bilder som man tar med glasögonens kamera kan delas via företaget Evernotes tjänst Skitch samt via det sociala nätverket Path.

Dessutom kommer Googles e-posttjänst Gmail att finnas bland de första tjänsterna till glasögonen.

Samtidigt nämnde Google fyra lite löst formulerade regler för appar som görs för Glass. Apparna ska vara:

- designade för att passa Glass

- inte vara i vägen

- ge något som passar ögonblicket

- inte överraska

En app som skulle kunna bli möjlig med glasögonen är att känna igen individer i en större grupp människor, även bakifrån.

Det är forskare vid Duke University i North Carolina som i en artikel beskriver hur igenkänning kan göras utifrån hur personer brukar klä sig och röra sig, i stället för genom ansiktsigenkänning. Forskarna sa sig kunna nå en träffsäkerhet på 96 procent bakifrån, om man vägde samman vyer från olika vinklar.

Bara ett para dagar innan Googles presentation av apparna kom också det kanske första förbudet mot glasögonen. Det är baren The 5 Point Café i staden Seattle som deklarerade förbudet på sin Facebooksida, rapporterar sajten Geekwire.

"Folk vill komma hit utan att bli igenkända ... och definitivt inte bli fotograferade eller filmade i smyg och sedan omedelbart hamna på Internet", säger barens ägare Dave Meinert i en kommentar, samtidigt som han medger att förbudet delvis är på skoj, för att få lite uppmärksamhet.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt