Googles "Datally" ska rädda din data

2017-11-30 11:31  
Vilka appar storslösar med din datatrafik? Det ska Googles nya app "Datally" hålla reda på.

Vilka appar storslösar med din datatrafik - och hur kan du förhindra det på enklast sätt? Det är två frågor som Googles nya app Datally tar sig an.

Googles mobila operativsystem Android har länge haft en funktion som för att visa vilka installerade appar som använder mest mobildata.

Men den finessen har varit undangömd bland inställningsmenynerna. För att uppmuntra sina användare att ta kontroll över dataförbrukningen har Google nu lanserat en ny app, Datally, som tar konceptet vidare.

I Datally går det att se vilka appar som använder mest datatrafik över mobila nätverk, samt vilka tidpunkter som din dataförbrukning vanligtvis går i taket. Appen kan då ge förslag på hur dataförbrukningen kan minskas, bland annat genom att visa vilka wifi-nätverk som finns i närheten.

Läs mer:

Läs mer: 7 spännande nyheter från Amazons molnkonferens

Datally har också en särskild knapp som, väl tryckt på, förhindrar att alla appar eller enskilda program från att hämta data i bakgrunden. Det innebär att en app bara kan skicka och ta emot data när den är öppen på skärmen.

Appen är en del av Googles initiativ ”Next billion users”. Det är sökjättens satsning på att anpassa Android-plattformen och göra den mer attraktiv för marknader där exempelvis mobiltäckning är begränsad.

Under sommaren har Google testat Datally i Filipinerna. Där har appen lyckats minska användarnas dataförbrukning med 30 procent i snitt, hävdar sökjätten.

Nu är appen släppt i hela världen, och går att använda med alla telefoner som kör Android 5.0 och senare versioner av operativsystemet.

Kalle Wiklund

Mer om: Google Mobil data

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt