Googles Android-guru: Lämna mobilen i fickan

2016-04-28 06:00  
Googles Golden Krishna tror på bakfickesappar - sådana som du inte behöver interagera med. Foto: Jonas Ryberg

Vår kärleksaffär med appar och skärmar är på väg att ta slut. Det hoppas gränssnittsdesignern Golden Krishna som jobbar med att ta fram nästa version av Googles operativsystem Android.

Golden Krishna ger inte mycket för appen och mobilskärmen som universallösning på alla problem. I stället är hans devis att det bästa gränssnittet är ”inget gränssnitt”. När han föreläser på konferensen From Business to Buttons i Stockholm skojar han friskt med appar som används för att öppna lås. I stället för att bara ta upp en nyckel och låsa upp dörren så kräver appen i hans exempel elva steg via mobilen.

– Om jag inte hinner bli distraherad av Twitter eller något annat på mobilen under tiden, säger Golden Krishna.

Företaget i hans exempel valde att göra om appen så att det låser upp dörren automatiskt när mobilen närmar sig låset. Golden Krishna kallar det för en bakfickesapp. Det vill säga en app som tar hand om ett problem utan att användaren behöver plocka upp den ur fickan.

Bakfickesapparna är för Golden Krishna ett steg på vägen mot en värld utan gränssnitt, eller i alla fall en där vi tillbringar mindre tid framför skärmar.

Golden Krishna har tidigare arbetat hos Samsung, bland annat med företagets kroppsnära teknik, som till exempel smarta klockor. Sedan i december jobbar han på Google med att ta fram nästa version av operativsystemet Android.

Googles tjänst Google Now, där företaget försöker gissa vilken information användaren behöver, är ett sätt att dra ned på tiden vi behöver tillbringa framför skärmen, samma sak med smarta klockor, enligt Golden Krishna.

– När mobilen kom och företag designade sina tjänster efter den lilla skärmen ställde detta krav på att de valde ut det som var absolut viktigast. Det har ändrats när skärmen på telefonen blivit större och programvaran mer komplex. När det nu är dags att designa med klockan i åtanke ställer det nya krav på att verkligen lyfta fram det viktigaste, säger Golden Krishna.

Han hoppas på en smart klocka som kan ersätta mobilen helt för användaren. Det skulle vara ett steg mot hans vision om en värld med mindre skärmtid, även om det inte är hela vägen till utopin utan gränssnitt.

– Det är ett steg på vägen, som hybridbilen på vägen mellan förbränningsmotorn och den rena elbilen, säger han.

Missionerar för mindre skärmtid

Golden Krishna har skrivit boken ”The best interface is no interface” och är en flitig föreläsare på temat att vi borde tillbringa mindre tid med att peka på våra skärmar. Det var efter en föreläsning i det ämnet hos Google som han fick jobb på it-jätten med att utveckla framtidens gränssnitt för Android.

Digital Teknik

  • De här texterna har också publicerats i vårt nyhetsbrev Digital Teknik. Vill du läsa mer om digitaliseringen i samhället bör du skadda dig en prenumeration.
  • Hitta ett erbjudande på digital-teknik.se.

Jonas Ryberg

Mer om: Android

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt