Googles ai listar ut flygförseningar – före flygbolagen

2018-02-02 08:10  
Till höger Googles vd Sundar Pichai. Foto: TT

Om planet är försenat kan artificiell intelligens klura ut det före flygbolagen hinner varsko sina resenärer.

Förutseende förmågor är – på gott och ont – något som kommer att bli allt vanligare hos artificiell intelligens. Med rätt algoritmer, tillgång till data och tillräckligt kraftfull hårdvara är ai baddare på att spåra mönster vi människor inte kan hitta. Nu skriver Anket Mathur och Grace Danciu, två chefer på Google Flights, att deras programvara för reseplanering fått nya funktioner.

En av funktionerna kan förutse förseningar. ”Med hjälp av flighthistorik kan våra algoritmer för maskininlärning förutspå en del förseningar även om den informationen inte hunnit komma från flygbolagen”, skriver de på Googles egen blogg. Google Flights kommer bara att slå larm om deras ai är minst 80 procent säker på att en försening väntar.

Ytterligare ett nytt inslag är en överskådlig jämförelse om vad som ingår när flygbolagen viftar med lågprisbiljetter. Det ska bli enklare, hävdar Google, att förstå vad man betalar för och vad som kostar extra. Den funktionen gäller än så länge bara för amerikanska flygbolag.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt