Googlemobilen väntas landa i oktober

2008-08-18 12:02  

I oktober kommer den första mobilen byggd kring Googles mobilsatsning Android. Enligt flera källor blir operatören T-mobile i USA först ut med en mobil som tillverkas av taiwanesiska HTC.

Bloggar som nu rapporterar om den första Androidmobilen får stöd av New York Times, som i sin tur hänvisar till anonyma källor.

Och har de rätt kommer Deutsche Telekomägda T-mobile i USA med en Android-mobil tillverkad av HTC i slutet av september eller någon gång i oktober.

Mobilen sägs vara densamma som kan ses på ett kort videoklipp på You Tube under rubriken"HTC Dream".

Det är en stor pekskärmsmobil, i stil med Apples Iphone. Telefonen har dessutom ett komplett tangentbord som skjuts ut under skärmen.

Gratis och öppen källkod
Android som lanserades i november förra året är ett komplett operativsystem för avancerade mobiler. Det är gratis, bygger på öppen källkod, och utvecklas formellt inom Open Handset Alliance.

Drivande är Google, men bland de 30-tal företag som var med från början finns operatörer som T-Mobile, Sprint Nextel och China Mobile och mobiltelefontillverkare som Motorola, LG, Samsung och HTC.

Android utmanar de etablerade operativsystemen för så kallade Smartphone - Nokiaägda Symbian, Microsofts Windows Mobile samt Rim med sin Blackberry och Apple med OSX i Iphone.

Inte ett svar på Android
Symbian meddelade i juni att Nokia köper hela företaget, slår samman de tre varianterna varav en ägs av Sony Ericsson och Motorola, samt överför hela programvaran till öppen källkod. Dessutom ska Symbian OS bli gratis.

Enligt Nokia och Symbian är miljardaffären inte på något sätt ett svar på Googles satsning på Android.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt