Googlemobilen hittar sex miljoner låtar

2008-09-23 15:14  

Googlemobilen som lanseras idag har en inbyggd direktlänk till inköp av sex miljoner mp3-filer. Det kan bli den "killer application" som utmanar de nya mobilerna från Sony Ericsson, Nokia och Apple.

Idag lanseras den första Googlemobilen T-Mobile G1. En av de förinstallerade funktionerna är en direktlänk till Amazons nätbutik för nedladdning av mp3-musik.

Där finns över sex miljoner låtar utan kopieringsskydd från alla de stora skivbolagen. Sökning, provlyssning och köp kan göras via mobilnätet. Men för att ladda hem musiken krävs en wifi-uppkoppling till webben.

I och med att de nedladdade låtarna saknar kopieringsskydd kan de flyttas fritt från Googlemobilen till valfri musikspelare, mobiltelefon, dator eller lagringsenhet.

Kombinationen mp3 och musik från i stort sett alla betydande skivbolag gör T-Mobile G1 till marknadens vassaste musikmobil.

Apples Iphone har också tillgång till omkring sex miljoner låtar via kopplingen till Itunes Store. Men de flesta låtar därifrån är via kopieringsskydd helt låsta till Apples produkter.

Även Nokias och Ericssons nya telefoner har direktkopplingar till respektive företags webbplatser för musiknedladdning.

Nokia erbjuder omkring fyra miljoner låtar från de fyra stora skivbolagen som kan laddas ner direkt i mobilerna. Men där är de låsta av kopieringsskydd.

I Sony Ericssons musikbutik finns omkring en miljon låtar från tre av de fyra största skivbolagen. Liksom hos Nokia är musik som laddas ner direkt i mobilen låst av kopieringsskydd.

Men både Sony Ericsson och Nokia erbjuder dem som laddat ner en mobillåt en kopia utan kopieringsskydd som kan laddas hem i en dator och sedan flyttas över till valfri mobil eller musikspelare.

Jan Melin

Mer om: Gogglemobil mp3

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt