Google Wallet: Allt ska få plats i mobilen

2011-05-27 10:31  
Håll mobilen framför terminalen och köpet är klart. Men Google vill att mycket mer än betalkort ska in i mobilens plånbok (klicka på bilden).

Betalkort, rabattkuponger, boardingkort, biljetter, nycklar... allt ska få plats i plånboks-appen Google Wallet som presenterades på torsdagen. Först i sommar blir det premiär i USA.

I sommar blir det premiär för den mobila plånboken Google Wallet i USA. Grundfunktionen är att kunna betala med vanliga bankkort genom att hålla mobilen framför betalterminalen. Bankkorten lagras virtuellt i mobilen.

Mobilen behöver inte ha kontakt med mobilnätet, men i dagsläget måste den vara påslagen. Om batteriet är slut kan man alltså inte betala.

Det förklarade Google vid en presentation i New York på torsdagen.

Dörröppnaren för tjänsten är den trådlösa tekniken NFC som verkar få sitt genombrott i mobiler sedan Google beslutat att alla Androidmobiler framöver ska ha stöd för NFC.

Inledningsvis är Googles plånbok en plats för betalkort, lojalitetskort och rabattkuponger. Den är öppen för alla och Google tar varken ut avgifter eller provision av aktörer som medverkar.

Liksom i Oranges tjänst Quick Tap som drog igång i Storbritannien för en vecka sedan, kan enskilda betalkort överföras till mobilen i virtuell form via mobilnätet.

Båda fungerar med Mastercards tjänst Pay Pass för betalning med så kallade kontaktlösa kort.

Oranges tjänst kan användas i 50.000 butiker som redan har terminaler för de kontaktlösa betalkorten, vilka introducerades i Storbritannien 2007.

Google å sin sida uppger att plånbokstjänsten ska fungera direkt i 124.000 butiker i USA och 311.000 globalt.

Men medan Orange till att börja med endast erbjuder ett förbetalt kort med max 100 pund på kontot, kör Google i sommar direkt igång med vanliga kredit- och betalkort från Citibank, plus ett eget förbetalt kort.

Utöver detta lanserar Google konceptet Google Offers – rabattkuponger som kan dyka upp på internet eller medan man handlar i butiken, och som kan läsas in i plånboken.

I vissa butiker hanteras kupongerna automatiskt vid betalning redan i sommar. Annars läses de av med streckkod i kassan.

Även lojalitetskort kan läggas in i plånboken och hanteras automatiskt vid betalning.

Men Googles vision sträcker sig alltså mycket längre.  På sikt ska även annat som finns i en vanlig plånbok in i mobilen – exempelvis biljetter, boardingkort och kvitton.

Även nycklar, vilket ligger nära till hands – Assa Abloy bedriver redan ett pilotprojekt där hotellnycklar överförs via mobilnätet till mobilen genom precis samma teknik som används för den kontaktlösa betalningen.

När Google drar igång i sommar fungerar  tjänsten endast på Android-mobilen Samsung Nexus S 4G i en version för operatören Sprint. Den har endast stöd för mobilnät med cdma och Wimax och fungerar inte i Europa.

Pilottester startar redan nu i San Francisco och New York.

Oranges tjänst Quick Tap fungerar inledningsvis endast med NFC-mobilen Samsung Tocco Quick Tap.

När vi kan få se Google Wallet i Sverige beror på flera saker.

Det första är att bankerna måste vilja introducera kontaktlösa betalkort, vilket innebär att nya terminaler ska ut i buikerna. Enligt Mastercard börjar detta närma sig, troligen inom något år.

Det andra är att Google Wallet ska anpassas för gsm-nät, där den känsliga informationen lagras på sim-kortet. Dessutom sker kontaktlös betalning i Europa utifrån kommunikation med chipkort, medan USA utgår från kort med magnetremsa.

Rimligen har dock Google redan arbetat med de här anpassningarna för en internationell marknad.

Kontaktlös betalning

Kontaktlös betalning går ut på att man låter betalkortet kommunicera trådlöst med betalterminalen i stället för via magnetremsa eller chip.

Kommunikationen sker enligt standarden ISO 14443 med trådlös kommunikation, så kallad rfid, på 13,56 MHz.

Två varianter finns – en där man utgår från magnetremsa (främst i USA) och en där man utgår från kort med chip (exempelvis i Europa).

Mastercards system för kontaktlösa kort kallas Pay Pass, och Visas kallas Paywave.

I Europa är både kort och terminaler normalt förberedda för att kunna kommunicera kontaktlöst både utgående från magnetremsan och chipet.

Amerikanska kort och terminaler har hittills endast utgått från kommunikation baserad på magnetremsan. Några banker i USA planerar dock att börja med chipkort.

När virtuella betalkort placeras i mobilen sker kommunikationen mellan mobil och betalterminal med tekniken NFC (Near Field Communication) vilken baseras på standarden för rfid.

Mats Lewan

Mer om: Google Kreditkort

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt