Google vill strypa Flash - igen

2016-05-16 10:32  
Foto: All Over Press

Webbsidor som använder Adobes Flash för att visa rörligt material får allt färre vänner.

Innan året är slut planerar Google att som standard blockera alla utom de tio mest populära sajterna med Flash i sin webbläsare Chrome. Det skriver The Verge.

Flash har under de senaste åren fått allt mer kritik både för att ta för mycket av datorns resurser i anspråk och för att ha en massa säkerhetsproblem. Inte ens Adobe själva tycker att det är någon bra idé att satsa på Flash utan rekommenderar i stället utvecklare att använda HTML5 för att få rörligt material på sina webbsidor.

Google blockerar redan sedan tidigare pausat visst Flashinnehåll på sajter för att spara på datorns batteri. Den nya blockering som nu planeras är betydligt mer omfattande, men användaren kommer att ha möjligheten att slå på Flash för enstaka sajter. Enligt The Verge är blockeringen som planeras i Chrome smart på det sättet att webbläsaren låtsas att den inte har tillgång till Flash och släpper fram HTML5 i stället om utvecklaren valt att ha det alternativet.

Att Google släpper igenom de tio största sajterna, däribland sin egen Youtube, är för att inte skapa allt för mycket irritation bland användarna. Men smitvägen för de stora är begränsad till ett år.

Jonas Ryberg

Mer om: Flash Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt