Google vill sköta all <br></br>världens utskrifter

2010-04-16 13:48  
Principskiss för Google Cloud Print (klicka på bilden).

Glöm strulet med drivrutiner. Skicka utskriften till Google, som skickar den i rätt format till valfri skrivare – i hela världen. Nu är planen offentlig.

Idén kallas förGoogle Cloud Printoch är fortfarande under utveckling.

Men bådedokumentationochprogramkodfinns nu att hämta från Google.

Idén att ta skicka alla utskrifter via internet är egentligen Googles svar på hur utskrifter ska skötas från det kommande operativsystemet Chrome OS.

Chrome OS, sompresenterades förra sommaren, är Googles grepp för att göra datorn dummare och låta allt ske på internet. Tekniskt består Chrome OS av webbläsaren Chrome ovanpå en minimal Linux-kärna.

En dator med Chrome OS startar på några sekunder, och allt man sedan gör sker i nättjänster via webbläsaren – allt från webbsurf och chatt till ordbehandling, bildredigering och spel.

Ett problem som Google interedde ut vid presentationen förra sommaren var hur man ska skriva ut från en sådan dator. Drivrutiner för skrivare är fortfarande en djungel eftersom det behövs en särskild drivrutin för varje kombination av skrivarmodell och operativsystem.

Just att ta hand om drivrutinerna var en av de saker som en gång motiverade Windows framväxt som dominerande operativsystem.

Googles nya greppgår i princip ut på att man ska kunna skicka utskrifter från alla tänkbara apparater till nättjänsten Google Cloud Print som tar hand om all formatering – val av utskriftkvalitet, färg, format, antal kopior med mera – och skickar datan i rätt form till valfri internetansluten skrivare i världen.

Tjänsten levererar också en utskriftrapport till avsändaren.

Nya skrivare ska kunna förses med programvara för att kommunicera direkt med Google Cloud Print. Äldre skrivare får ta hjälp av en dator eller en router där ett särskilt program kommunicerar med tjänsten och skickar vidare utskriften till skrivaren (klicka på skissen till vänster).

Ett tipsfrån undertecknad är att läsa it-profilenTim O'Reillys blogginläggom vad ett internet-OS egentligen är.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt