Google vill berätta om spionfrågor

2013-06-19 09:44  

Seattle (TT). Google vill avslöja hur många förfrågningar som USA:s säkerhetstjänst har gjort. Företaget har begärt tillstånd för detta av den specialdomstol som kontrollerar de säkerhetsansvariga myndigheterna i landet.

IT-jätten hänvisar till det första författningstillägget i USA:s grundlag, vilket garanterar yttrandefrihet, och motiverar sin begäran med att tidningarna The Guardian och Washington Post ska ha skrivit fel i sina avslöjanden om säkerhetstjänstens tillgång till dataservrar i USA.

Nio stora amerikanska IT-företag har utpekats av The Guardian och Washington Post för att ha gett USA:s säkerhetstjänst tillträde till utlandstrafiken i sina servrar. Bland andra Microsoft, Facebook och Apple har efter tidningarnas rapporter gjort vissa avslöjanden om förfrågningar från säkerhetsmyndigheter.

Hemlig övervakning har lett till att USA kunnat avstyra 50 terrorplaner i 20 länder, hävdar säkerhetsorganet NSA:s chef Keith Alexander. Minst tio av hoten har gällt USA enligt honom.

Alexander gav på tisdagen fyra exempel. Ett attentat skulle riktas mot tunnelbanan i New York under ledning av al-Qaida i Pakistan, sade han på tisdagen.

Federala polisen FBI:s biträdande chef Sean Joyce har liksom andra säkerhetsansvariga försvarat det digitala snokandet. De har sagt att övervakningen hållit USA säkert sedan 2001, året då al-Qaida den 11 september med passagerarflygplan rammade tvillingtornen i World Trade Center i New York och militärhögkvarteret Pentagon i Washington.

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt