Google vässar kvantdatorn

2015-10-01 09:19  
Antalet kvantbitar fördubblas när Google ökar kapaciteten rejält i sin kvantdator. Foto: D-Wave

Google ökar kapaciteten rejält i sin kvantdator när antalet kvantbitar fördubblas.

Google, Nasa och Universities Space Research Association, USRA skaffade för två år sedan en kvantdator till Nasas forskningscenter Ames i Kalifornien.

Den kommer från det kanadensiska företaget D-Wave och har 512 kvantbitar, så kallade qubit. Nu meddelar D-wave att man ska uppgradera kvantdatorns prestanda till över 1000 qubit.

I en vanlig dator används digitala bitar där två olika spänningsnivåer motsvarar 1 eller 0. En kvantdators qubit kan förutom två bestämda värden även anta ett ”supervärde” som är båda värdena samtidigt. Det innebär, mycket förenklat, att kvantdatorn kan utföra ett stort antal operationer parallellt.

I D-waves kvantprocessor lagras qubit i små slingor av metallen niob. När de kyls ner till extremt låga temperaturer, 15 millikelvin, så blir materialet supraledande och börjar uppvisa kvantmekaniska effekter. Varje qubit kan då ha två tillstånd, som kallas +1 och -1 beroende på om ett minimalt magnetfält pekar uppåt eller nedåt. De kan dessutom ha ett supervärde då magnetfälten pekar åt båda hållen.

Exakt vilka komplicerade beräkningsproblem som kvanttekniken skulle kunna lösa i framtiden är oklart. Googles och Nasas kvantforskare har exempelvis riktat in sig på avancerade sökalgoritmer, taligenkänning och att leta efter jordliknande planeter i universum.

Forskare runt om i världen har ifrågasatt om D-Waves maskin verkligen är en kvantdator. Men ifjol publicerade forskare vid University of Southern California en rapport som slår fast att en så kallad kvantmekanisk sammanflätning sker i maskinen. Därmed är ett av de viktigaste kriterierna för kvantdatorer uppfyllt.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Charlotta von Schultz

Mer om: Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt