Google utvecklar mobillösa vr-glasögon

2016-02-12 08:26  
Besökare testar VR-glasögon, dock ej Googles, på mässan CES 2015. Foto: John Locher / TT

Google tycker inte att mobilen räcker som fönster mot vr-världen. Nu sägs företaget vara på gång med vr-glasögon som varken kräver pc eller mobiltelefon.

Marknaden för vr har hittills i princip varit delad i två spår. Ett spår med enklare vr-glasögon som förlitar sig på skärm och processorkraft från mobiltelefonen och en ett spår där glasögon med inbyggda skärmar kopplas mot en pc. Ingen av lösningarna är en ideal kombination av enkelhet att använda och prestanda. Nu rapporterar Wall Street Journal att Google planerar för en gyllene medelväg med vr-glasögon som har egen skärm och egen beräkningskraft, men som inte behöver kopplas till en pc.

De hittills obekräftade uppgifterna är det andra vr-ryktet kring Google på en vecka. Senast var det Financial Times som rapporterade att sökjätten arbetade på mer avancerade vr-glasögon för att ersätta de enkla i kartong som Google nu marknadsför. Men det ryktet handlade fortfarande om en variant som använder en mobiltelefon.

Nu säger uppgiftslämnare till Wall Street Journal att företaget jobbar tillsammans med bland annat företaget Movidius för sina nya glasögon som förutom skärmar och egna processorer och sensorer också ska ha kameror för att kunna följa användarens rörelser.

Det finns inga uppgifter om när Googles vr-glasögon skulle kunna finnas på marknaden. Nästa månad ska Facebooks vr-enhet Oculus enligt planen börja sälja sina glasögon, en variant som kopplas till en pc. Även spelutvecklaren Valve, mobiltillverkaren HTC och Playstation-tillverkaren Sony har egna varianter av vr-glasögon som kopplas till pc eller spelkonsol. Flera bedömare tror dock inte att konsumenterna i längden kommer att vilja sitta fast med sladd när de ger sig in i den virtuella världen. Andra analytiker ifrågasätter å andra sidan om vi konsumenter är beredda att betala för ytterligare en dyr pryl vid sidan av mobiltelefonen för att spela vr-spel eller titta på film.

 

   

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Jonas Ryberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt