Google utreder rysspåverkan vid presidentval

2017-10-10 07:37  
Rysslands president Vladimir Putin. Infälld: Googles vd Sundar Pichai. Foto: TT / AP Photo / Matt Rourke, Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP / TT

Ryssland utnyttjade även internetjätten Googles plattformar i syfte att påverka det amerikanska presidentvalet 2016.

(Artikeln har uppdaterats)

Det uppger källor med kännedom om bolagets utredning för The Washington Post.

Tiotusentals dollar användes för att annonsera via Youtube, Gmail, Googles sökmotor och andra Google-produkter, rapporterar tidningen. Men annonseringen tycks inte ha genomförts av samma Kreml-anknutna organisation som genomfört liknande aktioner via Facebook.

Det antyder att de misstänkta ryska försöken att påverka valet kan ha varit mer ofattande än tidigare känt.

Google ska nu inleda en mer omfattande utredning.

Läs mer:

Läs mer: Facebook ger kongressen ryssmaterial

"Vi kommer att ta ett bredare grepp för att undersöka försök att missbruka våra system, i samverkan med utredare och andra företag, och kommer att vara behjälpliga i pågående utredningar", skriver Google i ett uttalande enligt nyhetsbyrån AP.

Tidigare har Google meddelat att det inte funnits några bevis för att Ryssland använt sig av företagets tjänster för att påverka valet.

Efter avslöjandet ska även Microsoft undersöka om Ryssland köpt valannonser på sökmotorn Bing och andra plattformar och produkter kopplade till jätten, uppger bolaget enligt Reuters.

Läs mer:

Läs mer: Minister varnar för nya hackerattacker

Utöver Facebook och Google har Twitter rapporterat om rysk aktivitet i samband med presidentvalet.

Den amerikanska kongressen driver flera utredningar om rysk inblandning i valet, bland annat genom att sprida propaganda i syfte att gynna dåvarande presidentkandidaten Donald Trump.

Den särskilda åklagaren, och före detta FBI-chefen, Robert Mueller utreder samtidigt misstänkta kopplingar mellan delar av Trump-kampanjen och Ryssland.

Mer om: Google Ryssland

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt