Google snackar på nätet

2005-08-30 23:00  

Sökmotorföretaget Google lanserade två nya produkter förra veckan. Först en helt ny version av Google Desktop Search, företagets program för att söka på den lokala hårddisken. Och sedan Google Talk, ett program som direkt ska konkurrera med både Microsofts MSN Messenger och Skype om marknaden för chatt och internettelefoni.

Larry Paige och Sergey Brin, Googles grundare, söker nya marknader.
Svenske Niklas Zennströms framgångar med Skype har gjort internettelefoni till ett av de mest hajpade fenomenen på nätet just nu. Och det var bara en tidsfråga innan nätets mest hajpade företag skulle ge honom konkurrens på området.

Vid en första anblick påminner Google Talk i allt väsentligt om ICQ, MSN Messenger, Skype och andra populära direktmeddelandeprogram. Största skillnaden är det rena gränssnittet. Det som gör nykomlingen intressant är att Google valt att använda öppen-källkods-standarden Jabber för den server som kopplar ihop personerna som chattar med varandra.

Det innebär att användare av andra direktmeddelandeprogram, till exempel Apples Ichat, Gaim och Trillian, också kan ansluta sig till tjänsten. Google har också lovat att i framtida versioner av programmet stödja ip-telefoniproto-kollet

SIP för att göra det möjligt att även använda telefonfunktionen med användare från andra ip-telefonitjänster.

Men öppenheten är inte total. Google Talk är hårt kopplat till sökmotorföretagets egen e-posttjänst Gmail. Den som vill ansluta sig måste ha ett Gmail-konto och de båda tjänsterna delar kontaktlista. Upplägget kan skapa problem för den som vill testa programmet eftersom Gmail i dagsläget bara är öppet via inbjudan.

Dessutom är Gmail, precis som Google Talk, enligt företaget fortfarande bara en testversion.

Telefonfunktionen i Google Talk är fortfarande grundläggande. Den tillåter till exempel inte samtal till det vanliga telefonnätet på samma sätt som Skype. Ett snabbt test visar dock att ljudkvaliteten är godkänd. Precis som hos Skype är det svenska Global IP Sound som står för ljudtekniken.

Betydligt mindre uppmärksamhet fick den totala omgörningen av företagets sökverktyg för lokala hårddiskar. Men den nya varianten av Desktop Search visar tydligt att Google vill vara med i kampen om hur ditt datorskrivbord ska se ut i framtiden.

Förutom att sökmotorn nu söker igenom fler sorters filer redan från början så är det nu möjligt för programmerare att skapa egna tilllägg för att indexera ytterligare filtyper.

Den nya Desktop Search fungerar också direkt med en sökruta i Microsofts e-postprogram Outlook och har fått funktioner för att samarbeta med Googles egen e-posttjänst Gmail. Dessutom finns möjlighet att lägga in nyhetsläsare och andra små hjälpprogram direkt i Desktop Searchs programruta. Funktioner som påminner om de som Microsoft aviserat för sitt kommande operativsystem Vista och som Apple nyligen lagt till i sitt operativsystem OS X.

Jonas Ryberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt