Google öppnar webbutik för nya Nexus-mobilen

2010-01-07 09:01  

Under trettondagshelgen började internetföretaget Google sälja den omtalade mobiltelefonen Nexus One direkt från Googles nyöppnade internetbutik www.google.com/phone.

Där ska så småningom också andra teknikprylar under namnet Nexus säljas. Men mobiltelefonen är först och har följaktligen fått namnet Nexus One.

Än så länge säljs Nexus One bara i USA, Hongkong, Singapore och Storbritannien direkt från Google men under våren släpper man in övriga Europa i nätbutiken.

Priset i USA är 529 dollar för en olåst telefon direkt från Googles webbutik eller 179 dollar för den som köper den av mobiloperatören T-Mobile, men då är den låst till ett T-Mobile-abonnemang.

T-Mobile är Googles första operatörspartner, men det är redan klart att den internationella mobiloperatören Vodafone ska sälja Nexus One till subventionerat pris men låst till ett Vodafoneabonnemang.

Även amerikanska Verizon kommer att sälja Nexus One tillsammans med sina abonnemang.

Byggd för turbo-3G
Nexus One är en turbo-3G-mobil med 5 megapixelkamera, stor pekskärm utan synliga knappar och är till förväxling lik Apples statusmobil Iphone 3G.

Nexus One har utvecklats i samarbete med den taiwanesiska mobiltillverkaren HTC, som var först med att tillverka mobiler med Google operativsystem Android och som säljer egna Iphoneliknande mobiler under HTC-namnet.

Innanför skalet sitter en Qualcomm-processor på 1 GHz och den senaste versionen av operativsystemet Android, version 2.1.

Den är bara 11,5 millimeter tjock, knappt 60 millimeter bred och 119 millimeter hög. Vikten är 130 gram med batteri.

Se de tekniska specifikationerna här.

Se Nexus One på Youtube här.

Två dagar före CES-mässan
För att vara säker på att få allt ljus på sin nya mobiltelefon drog Google täckelset av Nexus One redan i tisdags, två dagar innan resten av elektronikvärlden visar upp sina nyheter påConsumer Electronic Show i Las Vegas, världens största elektronikmässa.

"Webben möter mobilen", är slagordet för den nya Googlemobilen.

I marknadsföringen tar Google också hjälp av mobilchatten Twitter, där Nexus One-användare förhoppningsvis ska chatta om sina upplevelser och att andra twittare ska följa efter.

Utmaning för Nokia
Världens största mobiloperatör Nokia, som bygger sina mobiler på operativsystemet Symbian, står inför flera utmaningar, inte minst när Google nu lanserar sin egen mobil byggd på Googles eget operativsystem.

Läs Ny Tekniks telekomredaktör Mats Lewans analys av Nokias utmaningar här.

Läs också Mats Lewans beskrivning av Googles nya operativsystem.

Nexus One mot Iphone 3GS

Aftonbladets telekomexpertPeter Petterssonhar jämfört de båda kombattanterna - utmanaren Nexus One och regerande mästaren Iphone 3GS - på 25 punkter och satt betyg på varje.

Det blev jämn match som slutade oavgjort - 72 poäng av 125 möjliga för båda.

Båda fick tre poängför mått och vikt, för geotaggningen, för musikspelaren, mediespelaren, A-gps:en, kompassen, accelerometern, webbläsaren, e-posten, röststyrningen, wifi-uppkopplingen och turbo-3G-egenskaperna.

Nexus Onefick fyra av fem möjliga poäng:

1. För att mobilen finns att köpa utan operatörslåsning. Iphone fick bara två poäng.
2. För att skärmen är på 3,7 tum mot Iphones 3,2 tum.
3. För att kameran är på 5 mpx mot Iphones 3 mpx.
4. För att det finns blixt till kameran, mot ingen blixt på Iphone.
5. För att batteriet är löstagbart, vilket det inte är på Iphone.

Iphone fick fyra av fem möjliga poäng:

1. För det stora minnet på 16 GB mot Nexus 4 GB.
2. För möjligheten till videoredigering, som inte finns på Nexus.
3. Integrerad butik för applikationer som musik, program och film. Nexus har bara programbutik.

Iphonefick fem av fem möjliga poäng för sin innelhållsrika programbutik med 120 000 nedladdningsbara applikationer.

Nexus fick ingen fempoängare men fick i stället poäng för sin rösttolkningsfunktion som gör att man kan tala in ett textmeddelande. Den funktionen har inte Iphone.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Google Iphone

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt