Google och Microsoft får tv-plats gratis

2008-11-06 13:09  

Google och Microsoft vann över de amerikanska filmbolagen och nöjesarrangörerna. Tekniken för att använda outnyttjade tv-frekvenser för trådlöst bredband har godkänts i USA.

FCC som är den amerikanska motsvarigheten till svenska Post- och telestyrelsen, PTS, har godkänt att outnyttjade frekvenser för tv-sändningar, så kallat White Space, får användas licensfritt för exempelvis trådlöst bredband.

Godkännandet från FCC är en stor seger för it-företag som Microsoft och Google som i flera år kämpat för tekniken.

Motståndarna har varit de stora tv-bolagen och nöjesarrangörerna i USA.

De har hävdat att apparater som använder White Space kommer att störa tv-sändningar och de trådlösa mikrofoner som används vid konserter och andra evenemang.

IT-företagen räknar med att de första produkterna och tjänsterna kan dyka upp inom ett år.

Men alla apparater måste först certifieras av FCC. Grundkravet är att apparaterna kan hitta lämpliga frekvenser. De ska dessutom kunna lokaliseras geografiskt och kommunicera med en databas med information om lediga frekvenser i det aktuella området.

Jan Melin

Mer om: Microsoft Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt