Google mindre öppet än Gazprom

2014-11-07 12:18  
Gazprom varnade i juni sina europeiska kunder att inte försöka sälja naturgas vidare till Ukraina. Företaget har fått kritik för att ha slutit hemliga bilaterala överenskommelser om olje- och gasleveranser med olika länder. Men Gazprom är ändå öppnare än nätjätten Google, enligt en internationell rankning. Foto: TT

Amerikanska jättarna Google, Amazon och Apple är snäppet mer hemliga än ryska energibolaget Gazprom, visar en internationell rankning.

De tre amerikanska teknikbolagen fick nyligen vardera mindre än 3 av 10 poäng i en rankning av hur öppna och transparenta globala företag är.

Listan har sammanställts av organisationen Transparency International som bekämpar korruption i världen.

Samtliga - Google, Amazon och Apple - utreds också av EU-kommissionen misstänkta för skatteupplägg i olika EU-länder. De uppges ha skaffat förmånliga skatteavtal i exempelvis Irland, Luxemburg och Nederländerna. EU-tjänstemän utreder nu om det handlar om olagliga statstöd, enligt nyhetstjänsten Euractiv.

Gazprom hamnar bättre till i organisationens öppenhetsindex. Men inte så värst mycket. Det ryska statsdominerade bolaget får 3, 5 av 10 öppenhetspoäng. Bland annat uppges Gazprom ha slutit hemliga bilaterala överenskommelser om olje- och gasleveranser med olika länder. Villkoren redovisas alltså inte öppet.

De 124 bolag som rangordnas finns alla på Forbes lista över världens största publika handelsbolag.

Omkring 90 procent av dem redovisar inte vilka skatter de betalar i länder utomlands, och 54 av de 124 uppger inte hur stora inkomster de inbringar från andra länder.

Apple, Google, Amazon och IBM redovisar i sina bolagsrapporter inte heller fullständiga listor över vilka länder som deras dotterbolag är verksamma i, noterar organisationen i sin rapport, som presenterades i veckan.


Följ Ny Teknik på Facebook!

Mer om: Google Gazprom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt