Google lyfter blicken mot stjärnorna

2007-08-22 13:29  
Blickor mot stjärnorna

Idag lanseras Google Sky. Det är en ny funktion i Google Earth som förvandlar tjänsten till ett virtuellt teleskop riktad mot stjärnhimlen.

I den nya versionen av Google Earth som lanserades idag onsdag 22 augusti finns en helt ny funktion.

Den kallas "Sky" och är ett virtuellt teleskop riktat ut mot universum vilket förvandlar Google Earth till ett planetarium.

- Aldrig tidigare har det funnits en karta av hela himlen som varit så lättillänglig, säger Alberto Conti som varit med och utvecklat Sky, till Business Wire.

Istället för att rikta blicken mot jorden där varenda plats kan "besökas" vänder Google Earth nu synfältet ett halvt varv upp mot stjärnhimlen.

Och på samma sätt som jorden kan zoomas in kan man nu tränga djupare och djupare in i kosmos och navigera bland 100 miljoner stjärnor och 200 miljoner galaxer.

Som komplement till bilderna från universum finns en mängd information om himlafenomenen som dyker upp. Exempelvis över hundra högupplösta bilder från rymdteleskopet Hubble.

Vidare finns en funktion som lånats från planetarier. I animerade filmsekvenser kan de exakta banorna för solsystemets planeter följas och granskas i sin färd genom den stora tomheten.

Nu är inte Google först med att lansera ett virtuellt planetarium. Sedan tidigare finns exempelvis öppen källkodsprogrammet Stellarium och det kommersiella Starry Night.

- Men dessa riktar sig främst till "professionella" amatörastronomer. Vi siktar mer på en massmarknad. Om människor blir engagerade och intresserade kanske de går över till andra program, säger Ed Parson som är geoexpert vid Google, till BBC News.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt