Google ger webbprogrammen en egen butik

2010-05-20 13:48  

Google vill göra det enklare för användare att hitta bra webb-applikationer. Och enklare för utvecklarna att ta betalt för dem. Lösningen är Chrome Web Store – en programbutik för webbläsaren.

Googles nya grepp med en nätbutik för webbprogram är ytterligare ett steg i webbens utveckling.

Det är länge sedan webbläsaren bara visade text och bilder. Idag kan man använda e-posttjänster som Googles Gmail, spela spel som Farmville, redigera bilder i Adobes Photoshop Online och hålla kontakten med vännerna på Facebook – allt i ett fönster i webbläsaren.

För användarnaär det här enkelt. Inga program som ska installeras och tjänsterna finns tillgängliga vilken dator man än använder.

Men det finns också några problem. Det är lätt att stänga en flik i webbläsaren av misstag. Och en webbsida som vill göra lite mer avancerade saker tvingas ofta fråga användaren om lov, gång på gång.

Med Chrome Web Storetänker Googlelösa de här problemengenom att paketera webb-applikationer på ett nytt sätt. Applikationer som hämtas därifrån kan få en egen, tydligt utmärkt flik i webbläsaren, en ikon på skrivbordet och en gång för alla få de rättigheter som behövs, exempelvis att spara data på datorns hårddisk.

För utvecklarna lägger Google dessutom till möjligheten att ta betalt för sina tjänster.

Eftersom Chrome Web Storefungerar tillsammans med webbläsaren Chrome och det kommandeoperativsystemet Chrome OSfinns det en stor målgrupp att nå.

Att det dessutom är enkelt att göra anpassningen till Chrome Web Store kommer säkerligen göra det ännu enklare för Google att få utvecklarnas intresse.

Allt som krävs är en kort textfil som talar om för webbläsaren hur applikationen ska hanteras när den installeras. Några förändringar i applikationens egentliga programkod behövs däremot inte.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt