Google ger sig in i Apples <br></br>och Adobes videokrig

2010-05-20 13:28  

Google har gett sig in i kampen om framtidens video-format på webben. Tillsammans med Mozilla och Opera lanserar sökjätten WebM, en direkt konkurrent till h.264 som stöds av bland andra Apple.

I San Francisco arrangerar Google just nu sin stora utvecklarkonferens Google I/O. En av gårdagens stora nyheter varWebM, ett nytt format för video på webben.

WebM bygger till stora delar på teknik från On2 Technologies som utvecklar komprimeringsteknik för video, och som Google köpte i februari i år. Vid presentationen av WebM lyfte Google fram en mängd tekniska fördelar, bland annat hög bildkvalitet och anpassningar till bandbredd.

Men det som får störstuppmärksamhet är inte WebM:s tekniska kvaliteter, utan att formatet ska vara byggt på öppen källkod och helt fritt för vem som helst att använda, utan licensavgifter.

Just nu pågår utvecklingen av html5, den kommande versionen av standarden för webbsidor. En av nyheterna ska bli inbyggd stöd för video.

Tanken är att det inte längre ska behövas några plugin för att visa rörlig bild i en webbläsare. Fördelarna är bland annat enkelhet för användarna och möjlighet att visa video på alla apparater med en webbläsare som stödjer html5.

Frågan är baravilket video-format som ska byggas in i html5. Microsoft och Apple vill gärna använda h.264, som tillsammans med Ogg Theora är de video-format som stöds av html5 idag.

Men kring h.264 finns osäkerhet när det gäller eventuella framtida licensavgifter, vilket fått företag som Mozilla och Opera att argumentera för en annan, helt öppen och fri lösning.

Och det är som en sån WebM presenteras. Redan nu finns tekniken inbyggd i testversioner av Googles webbläsare Chrome samt i Firefox och Opera. Dessutom har Google börjat anpassa innehållet i Youtube så att det också ska finnas tillgängligt i WebM-format.

En annan parti video-diskussionerna på webben är Adobe, som äger och utvecklar den brett använda Flash-tekniken.

Apple vägrar att släppa in Flashi Iphone och Ipad, av bland annat tekniska skäl. Adobe, däremot, kommer att stödja WebM som ett av de video-format som Flash kan visa.

Anders Thoresson

Mer om: Google Flash

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt