Google fyller tio

2008-09-05 13:15  
Googles grundare Larry Page och Sergey Brin.

Den 7 september är det tio år sedan två forskarstudenter från Stanforduniversitetet i Kalifornien startade sitt företag med det underliga namnet Google.

Namnet är en lek med ”googol”, en benämning som två matematiker använt för ett tal som består av en etta följt av hundra nollor. För grundarna Larry Page och Sergey Brin ett bra namn på ett företag med ambitionen att samla och organisera all världens information på internet.

Då, för tio år sedan satt de i Larrys studentrum och ringde förgäves tänkbara partners som var villiga att licensiera deras sökalgoritm. Jämfört med dåtidens sökmotorer vad deras ”Pagerank”-algoritm bättre på att leta reda på relevant information på internet. Den funktionen var dock ingen intresserad av och efter att ha fått nobben bestämde de sig för att starta Google.

Idag är de miljardärer och leder ett företag som gjorde en vinst på 1,25 miljarder dollar under det andra kvartalet i år och omsatte 5,3 miljarder dollar under samma period.

Att ”googla” har blivit ett begrepp över hela världen och företaget dominerar sökmarknaden.

Men det är klick på annonser som ger miljardinkomster. Googles kassakor är Adwords som ser till att den som söker på ett visst sökord också får upp relevanta annonser vid sedan av Googles eget sökresultat. Den andra succén är Adsense som erbjuder utomstående webbplatser att ha annonser från Google.

Vid sidan av annonssystemen har Google lanserat en lång rad internettjänster som utvecklats både internet och av företag som köpts upp av Google. Förra våren köpte Google till exempel rättigheterna till den svenska programvaran Trendalyzer som sedan bakats in i Googles motsvarighet till Excel.

Bland de mest kända tjänsterna och produkterna finns Gmail, Google Docs, Picasa, Google Earth och YouTube.

Den här veckan lanserade Google även sin egen webbläsare, Chrome.

Företaget har också gett sig in i telefonivärlden med Android som är Googles operativsystem för avancerade mobiler. Projektet lanserades i november förra året, och de första mobilerna väntas under året.

Marie Alpman

Mer om: Google Picasa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt