Google följer Whatsapp med ny kryptering

2016-05-19 10:50  
Foto: Pixabay

Googles nya chattapp Allo erbjuder kryptering hela vägen från användare till användare. Men bara ibland.

När Google lanserar sin nya chattapp Allo på utvecklarkonferensen I/O lyfter företaget fram säkerhet som en viktig egenskap. Googles tidigare chattapp Hangouts har visserligen använt kryptering för att skydda innehållet i ett meddelande, men Google har hela tiden haft tillgång till innehållet i meddelandena i klartext. Nu följer företaget konkurrenten Whatsapp i spåren och inför kryptering hela vägen mellan användarnas telefoner så att bara de som ingår i en chatt kan se meddelandena i klartext.

Precis som Whatsapp använder Google kryptering från säkerhetsexperten Moxie Marlinspike och hans företag Open Whisper Systems. Moxie Marlinspike har i flera år arbetat för att hans krypteringsprotokoll ska bli standard för kryptering av meddelanden och med både Whatsapp och Google på kundlistan har han kommit en bra bit på vägen.

Det finns dock en viktig skillnad mellan hur Google och Whatsapp valt att bygga in krypteringen. I Whatsapp krypteras alla meddelande hela vägen mellan användarna. Google har däremot valt att bara ha den typen av krypteringen när användaren väljer att slå på ett särskilt säkert läge. I det läget kan meddelanden även ställas in för att försvinna efter en viss tid.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Jonas Ryberg

Mer om: Google Whatsapp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt