Google fimpar Youtube – tvingar dig köpa ny smart-tv

2015-04-10 05:30  

Den 20 april slutar Youtube-appen att fungera i Googles tv-apparater tillverkade 2012 eller tidigare. Användarna ges inget annat val än att köpa en ny smart tv.

När Google 2012 övergav sin egen smart tv till fördel för Android TV slutade företaget även att uppdatera tekniken i de äldre apparaterna. Knappt tre år senare stänger Google ner den äldre versionen smarttv:s API. Det påverkar apparater från 2010 till 2012, som Sony- och Panasonic-tv med tillhörande Blu-ray spelare samt Google tv.

API är ett programmeringsgränssnitt. Gränssnittet gör det möjligt att använda olika applikationsprogram. Den tidigare versionen innebar att du kunde sköta ditt Youtube-konto via en app på din smarta tv. Du kunde exempelvis söka, ladda upp och kommentera Youtubefilmer. Genom det öppna nätverket kunde användarna även utveckla egna Youtubetjänster.

Google kommer inte att uppdatera appen automatiskt för äldre smarta tv-apparater. I ett blogginlägg skriver Youtube att appen kommer att fungera för apparater tillverkade från år 2013. Youtube ska även kunna nås via webbläsaren för äldre apparater som stödjer Flash eller Html. Hundratals användare har via Googles blogg bett företaget att inte stänga ner appen på deras gamla smarta tv-apparater, utan respons.

Ny Teknik har bett Google om en kommentar. Men företaget har ingenting att tillägga om konverteringen utöver vad som redan står på bloggen.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Googles utveckling av Smarttv

  • Det nya Youtube Data API v3 lanserades redan 2012. Den öppna plattformen har bland annat gett upphov till Next Big Sound, ett analysverktyg för musikindustrin, och Interesante, ett musikbibliotek som fylls på med användarnas tips på latino-musik.
  • Efter Goggle Tv kom Android Tv, en smart tv som ger användaren tillgång till Google Play och streaming tjänster. I samband med lanseringen kom även Chromecast, en HDMI-dongle som används för att streama ljud och bild från tv:n via mobilen. Därefter kom The Nexus Player, en box som i princip gör din tv till en Android tv.
  • I sommar lanseras Google Chromebit i USA, en datorsticka som förvandlar tv:n till en dator. Stickan kör Chrome OS, har 32 GB minne, 2GB ramminne, USB och stödjer Wifi samt Bluetooth.

Katarina Juréen

Mer om: Google Youtube

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt