Google Docs nu även offline

2008-04-01 14:59  

Den webbaserade ordbehandlaren i Google Docs fungerar nu även offline. Då kan användaren redigera sina dokument även när internetuppkopplingen saknas.

Google Docs är ett kontorsprogram i form av en webbtjänst.

Programmet som används för att skriva och redigera text, kalkylark och presentationer körs på Googles servrar istället för den egna datorn. Även de egna dokumenten lagras hos Google vilket alltid gör dem åtkomliga från valfri dator.

I och med att det är en webbtjänst krävs att datorn har en internetuppkoppling. Om en sådan saknas, under exempelvis en flygresa, har Google Docs inte tidigare kunnat användas.

Men nu har Google ändrat på det och erbjuder en offline-version av sin tjänst.

Då kan den som arbetar med ett dokument fortsätta med det även när internet inte finns tillgängligt. Nästa gång datorn ansluts till Google Docs via webben överförs ändringarna automatiskt till det ursprungliga dokumentet.

Tidigare har användarna tvingats använda någon annan ordbehandlare i den egna datorn för att kunna redigera sina Google Docs-dokument. Och sedan manuellt införa ändringar när nätet åter är tillgängligt.

Den nya tjänsten är en testversion som lanserades 31 mars. Till en början är det bara en del av dem som använder Google Docs som erbjuds den nya möjligheten. Men inom några veckor skall tjänsten finnas tillgänglig för alla.

Tills vidare är det endast ordbehandling som fungerar offline. Men senare ska även kalkylark och presentationer kunna redigeras utan internetuppkoppling, skriver Google i en blogg om sina kontorsprogram.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt