Google djupdyker

2009-02-03 09:20  
Havsbotten utanför Hawaii

Nu kan man ta en simtur i världshaven i Google Earth, titta på undervattensbergskedjor, videoklipp, följa satellittaggade havsdjur och kolla på arkivfilmer med legendaren Jacques Cousteau.

Google släppte på måndagen en ny version av Google Earth med premiär för funktionen Ocean.

Det går att utforska världshaven i 3d och ta del av information från marinexperter. Till godbitarna under vattnet hör den 5.000 mil långa mittatlantiska ryggen, världens längsta undervattensbergskedja.

Som jämförelse kan nämnas att jordens omkrets är 4.000 mil.

20 lager extrainformation
Som vanligt i Google Earth finns ett antal lager med extra information och material.

För Ocean finns 20 nya lager med bland annat videoklipp, information om skyddade marinområden, möjlighet att följa exempelvis valar som taggats för satellitspårning, information om överfiske samt en rad arkivfilmer med havsutforskaren Jacques Cousteau.

Ocean har utvecklats i samarbete med oceanografen och havsutforskaren Syliva Earle på National Geographic Society.

Historiska satellitbilder
Andra nyheter i Google Earth tidsresor med historiska satellitbilder, möjlighet att skapa och spela in guidade turer som kan skickas med e-post, samt att ladda upp information från en gps för att visa och mäta upp promenader, joggingrundor med mera.

Dessutom finns det nu högupplösta bilder från Mars genom ett samarbete med Nasa.

Mats Lewan

Mer om: Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt