Google blockade elbilsapp – åker på miljardbot

2021-05-14 08:42  
Amerikanska teknikjätten Google. Foto: Michel Euler/AP/TT

Amerikanska teknikjätten Google ska betala drygt 102 miljoner euro i böter (motsvarande omkring 1 miljard kronor) för att ha vägrat att tillåta en konkurrerande app i tjänsten Android Auto.

Tjänsten ansluter mobiltelefoner med Googles operativsystem Android till bilens bildskärm. Apparna i mobilen måste dock vara kompatibla med tjänsten för att synas i bilen, och för det krävs tillgång till Googles utvecklarverktyg.

Beslutet som fattats av Italiens konkurrensmyndighet innebär att Google måste ge andra företag tillgång till de verktyg som krävs för att utveckla appar som är kompatibla med tjänsten.

Läs mer: Efter fiaskostarten – Amazons handel i Sverige ökar

Den aktuella appen som stoppades, Juicepass, låter elbilsanvändare hitta närmaste laddställe och reservera en plats där.

Myndigheten konstaterar att Google konsekvent har gynnat sin egen app Google maps, på bekostnad av Juicepass och andras appar.

Mer om: Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt