Google: Appar + moln = sant

2010-03-10 13:34  

De som använder Googles nättjänst Google Apps ska nu få tillgång till en massa extraprogram på nya Google Apps Marketplace. De trendiga orden är "appar" – applikationer, och "molntjänst" – tjänster som körs i servrar på nätet.

den nya marknadsplatsenfinns enligt Google redan program från ett femtiotal företag.

Programmen kan installeras inifrån Google Apps, sökjättens svit med nättjänster som exempelvis ordbehandlingsprogram, epost och kalender.

Hos de företag som använder nättjänsterna – idag omkring två miljoner – kan en administratör godkänna att extraprogrammen från marknadsplatsen kommunicerar med kalender, epost, dokument med mera.

De som vill lägga upp program på marknadsplatsen får betala en inträdesavgift på 100 dollar – omkring 700 kronor – och Google tar sedan 20 procents provision på sålda program.

Modellen är inspirerad av Apples extremt framgångsrika nätbutik för program till Iphone – App Store.

Men Google är långt ifrån först med en marknadsplats för affärsapplikationer. En av pionjärerna på området är företaget Salesforce med rötter i program för kundhantering.

Redan 2005 lanserade Salesforce sin "App Exchange" för alla möjliga affärsapplikationer byggda på Salesforce grundstomme för programvara på nätet – Force.com.

Då kallades det SaaS – Software as a Service. Några år tidigare, under it-boomen, användes begreppet Application Service Provider.

Först nu har internet hunnit mogna så mycket att nättjänsterna kan användas i större skala, och det trendriktiga ordet är numera "molntjänster".

Mats Lewan

Mer om: Salesforce Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt