Global halvledarbrist – då satsar Sony på japansk fabrik

2021-11-09 13:09  
Elektroniska komponenter med halvledare har blivit en bristvara i den globala ekonomiska återhämtningen. Arkivbild. Foto: Rick Bowmer/AP/TT

Den japanska elektronikjätten Sony investerar 500 miljoner dollar (motsvarande 4,3 miljarder kronor) på ett delägt bolag tillsammans med taiwanesiska TSMC, som ska bygga en ny stor fabrik för tillverkning av så kallade halvledare i Japan.

Fabriksbygget beräknas kosta sju miljarder dollar och ska inledas 2022, med sikte på produktionsstart i slutet av 2024.

Fabriken beräknas skapa 1 500 nya högteknologiska jobb, med en månatlig produktionskapacitet på 45 000 tolvtumsplattor med halvledare på, enligt Sony och TSMC.

Den nya halvledarfabriken ska bland annat leverera komponenter till Sonys bildsensorer.

Läs mer: Genombrott för 1 nm-chip – men TSMC tonar ner framstegen

Satsningen görs sedan Japans regering tryckt på för att säkra tillgången på halvledare efter det att tillgången på de små komponenterna har drabbats av flaskhalsar och effekter av handelskonflikten mellan USA och Kina samtidigt som efterfrågan ökat kraftigt i den globala ekonomiska återhämtningen.

Det är oklart om det kommer att satsas pengar från den japanska statskassan på fabriken.

Mer om: Sony Halvledare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt