"Ge inget Nobelpris till blålaserns uppfinnare"

2004-10-05 06:00  
Kampanjbok

I en nyutkommen bok anklagas den före detta Nichiamedarbetaren och fysikpriskandidaten Shuji Nakamura för att vara girig, egoistisk och inte alls ensam om upptäckten av den blå lasern.

Boken "Blue Light Emitting Diode", som överlämnats till den svenska ambassaden i Tokyo, kan läsas som en lång uppräkning av argument till varför Nakamura inte bör tilldelas nobelpriset i fysik.

Enligt bedömare i Tokyo fruktar Nichia att ett nobelpris ska ge Nakamura ett fördelaktigare läge i den pågående rättstvisten kring den blå lasern.

Shuji Nakamura lämnade Nichia i december 1999 för att bli professor vid University of Californa i Santa Barbara.

I samband med att han tillträdde sin nya post stämde han Nichia och begärde att få stå som medinnehavare till patentet, alternativt få del i de enorma vinster som den blå lasern väntas generera i framtiden, bland annat inom dvd-tekniken.

I lägre instans slutade matchen 1-1. Enligt distriktsdomstolen i Tokyo tillhör patentet Nichia, men företaget ådömdes att ersätta Nakamura med motsvarande 1,3 miljarder svenska kronor. Domslutet har överklagats.

Något nytt rättegångsdatum är inte satt och parterna har under våren och sommaren valt att hålla en låg profil. Den nyutkomna boken, som är skriven av en viss Toshio Ito men helt klart är ett beställningsverk från Nichia, är det första utspelet på flera månader.

Två lägerFallet Nichia vs. Nakamura har delat Japan i två läger. I det ena lägret återfinns de som vill värna det traditionella japanska grupptänkandet - att ingen människa är större än den grupp hon tillhör.

Mot traditionalisterna ska ställas de som hävdar att grupptänkandet är lika förlegat som den omtalade livstidsanställningen och att Japans enda chans att klara sig i den globala konkurrensen är att släppa lös och, framförallt, belöna de människor som, likt Shuji Nakamura, vågar gå sin egen väg.

De förstnämnda framhåller gärna 2002 års kemipristagare, Koichi Tanaka, som ett föredöme. Tanaka har varit sitt företag trogen och gång efter annan betonat att han aldrig kunnat göra sina upptäckter utan stödet från arbetskamrater och företagsledning.

Med Shuji Nakamura förhåller det sig tämligen annorlunda. I egna redogörelser beskriver han arbetsmiljön vid Nichia som "besvärlig" och företagsledningen som "bakåtsträvare".

För att ytterligare komplicera situationen finns det, från regeringshåll, ett fastslaget mål om att Japan måste vinna fler nobelpris.

Prisen är, i all sin godtycklighet, ändå det främsta erkännandet av vetenskaplig framgång som världen känner till.

Jon Thunqvist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt