Gaydejting-app delar känslig information

2018-03-15 07:21  
Dejtingappen Grindr Foto: True Images / Alamy

Dejting-appen Grindr, som riktar sig till hbtq-personer delar information om användarnas hiv-status till ett företag i USA, visar en granskning som SVT:s konsumentprogram Plus har gjort.

Appen har miljontals användare världen över, enligt egen utsago.

Användarna kan fylla i detaljerad information om sig själv, bland annat sexuella preferenser, etnicitet, hiv-status och när man senast testade sig.

Granskningen, som har gjorts i samarbete med det norska forskningsinstitutet Sintef, visar att den känsliga informationen skickas vidare till företag utanför appen helt okrypterat.

”Grindr bryter mot lagen”

I appens användarvillkor står det angivet att uppgifter delas vidare, men Gro Mette Moen på den norska konsumentorganisationen Forbrukerrådet tycker inte att villkoren är tillräckligt tydliga för användaren.

– Vår tolkning är att Grindr bryter mot lagen. Till exempel hämtar man inte in tillräckligt samtycke från användarna, säger hon.

Plusredaktionen har sökt företaget för en kommentar, utan framgång.

Mer om: Grindr

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt