Gartner: Robotar tar ett av tre jobb 2025

2014-10-07 14:14  

Vart tredje av dagens jobb kommer att utföras av programvara, robotar och intelligenta maskiner 2025. Det förutspår analysfirman Gartner.

Peter Sondergaard, forskningschef vid Gartner, redogjorde för analysföretagets syn på framtidens arbetsmarknad vid den egna konferensen Symposium/ITxpo i USA. Det rapporterar flera amerikanska medier.

– En dag kan en drönare vara dina ögon och öron, sade Peter Sondergaard och förklarade att drönare kommer att vara ett självklart verktyg inom många branscher om fem år, exempelvis jordbruk, geografiska undersökningar samt inspektion av gas- och oljeledningar.

Drönare beskrivs av Gartner i sin tur som ett exempel på smarta maskiner – en ny klass av superteknik som sträcker sig bortom traditionell it och som kan utföra en mängd olika arbetsuppgifter, både fysiska och intellektuella, exempelvis finansiell analys och medicinska diagnoser.

Gartners analys ligger i linje med rapporten "The Future Of Employment: How Susceptible Are Jobs to Computerisation?" från Oxford University som förutspår att 47 procent av jobben i USA kommer att vara ersatta av robotar och datorer om 20 år. En anpassning av rapporten till Sverige har utarbetats av nationalekonomen Stefan Fölster, med slutsatsen att 53 procent av de svenska jobben är i farozonen inom samma tidsperiod.

En debatt förs kring frågan om det kan skapas fler nya jobb än de som väntas tas över av robotar och datorer.

I rapporten "AI, Robotics, and the Future of Jobs" från Pew Research Center, baserad på intervjuer med närmare 2000 teknikexperter, visar det sig att åsikterna går isär – omkring hälften tror att fler jobb kommer att skapas, medan den andra hälften tror att det blir färre.

Mats Lewan

Mer om: Robot Programvara

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt