Gammal cd blir bärbar pc

2012-08-20 10:08  

Datortillverkaren Fujitsu använder återvunnen plast från cd och dvdskivor i bärbara pc för att minska miljöpåverkan.

Problemet vid återanvändning av plast är att det är svårt att exakt avgöra plastens sammansättning. Industrin använder därför helst ny plastråvara för att kunna garantera de egenskaper man vill ha, både när det häller hållfasthet, färgbeständighet och miljökrav.

Men Fujitsu har valt att använda plast från gamla cd- och dvdskivor. Skivorna tillverkas av polykarbonat, en plast som även är användbar vid tillverkning av datorer. Dessutom är plasten fri från flamskyddsmedel, vilket gör att komponenter som tillverkas av den återvunna plasten klarar nya stränga miljökrav.

En annan fördel med att återvinna plast från optiska skivor är att sådana har funnits en längre tid och under överskådlig tid kommer att kunna tas om hand för återvinning.

Den återvunna plasten används nu i frontpanelen av datorn Lifebook P772/E. Enligt Fujitsu minskas användningen av ny plastråvara med 10 ton och koldioxidutsläppen med 15 procent.

Tillsammans med ett par plastföretag ska Fujitsu vidareutveckla tekniken och hitta metoder att även återvinna andra plastprodukter för användning i framtida datorer.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt