Gå på fest – och lär dig kryptera

2013-12-16 05:30  
Linda Sandberg, styrelseledamot i föreningen Digitala Fri- och Rättigheter, förespråkar att vara mer skeptisk till vad man väljer att lägga ut på nätet. Foto: Åsa Secher

Allt fler vill lära sig att skydda sig själva på internet. I Stockholm har flera krypto­partyn anordnats för att lära folk att använda kryptering och anonymitetstjänster.

Ny Teknik har i artikel efter artikel sedan 2010 berättat om hur Försvarets radioanstalt, FRA, spanar på datatrafik som passerar de svenska gränserna. Och hur NSA gör samma sak i USA.

I kölvattnet efter avslöjandena om underrättelsetjänsternas övervakning ökar svenskarnas intresse för att skydda sig på nätet. För tredje gången i höst samlades förra veckan ett 30-tal kunskapstörstande internetanvändare i Stockholmsförorten Hökarängen för att lära sig att surfa säkert.

Linda Sandberg är styrelseledamot i föreningen Digitala Fri- och Rättigheter, som tillsammans med hackplacet Sparvnästet har arrangerat höstens kryptopartyn. Hon tycker att det är skrämmande att så många verkar oberörda av den senaste tidens nyheter om hur vi övervakas från olika håll.

– Många försvarar sig med att de inte har något att dölja, men lika lite som vi vet vilken information det är vi delar med oss av, lika lite vet vi vad den kan komma att användas till. Jag tror inte att vi har förstått vidden av här, säger hon.

En av dem som har tänkt till är Pehr Mårtens som har tagit sig till kryptopartyt den här kvällen.

– Efter Snowden har jag blivit skeptisk till hur jag har använt internet, hur naiv jag har varit. Man bara matar på med sitt privatliv rakt ut på nätet utan att riktigt inse konsekvenserna, säger han.

Träffarna hålls i det gamla centraltvätteriet som utgör Konsthall C:s lokaler i Hökarängen och är gratis och öppet för alla. Temat för kvällen är anonymitet på nätet och föreläsare är inbjudna för att bland annat prata om anonymitetstjänsten Tor.

– Ju fler vi är som krypterar, desto mer krypterad blir webben, vilket gör att vi äger vår information i större utsträckning, säger Linda Sandberg.

Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Stiftelsen för internetinfrastruktur, har deltagit i ett kryptoparty och gillar idén.

– Jag tycker att idén är fantastisk och jag hoppas att det ska sprida sig. Biblioteken skulle kunna tillhandahålla det här till exempel, det skulle kunna bli en folkrörelse.

Att träffas lokalt under avslappnade former tror hon är ett bra sätt att nå ut med information som många myndigheter brottas med att få folk intresserade av.

– Säkerheten på internet ligger i stor grad ute hos användarna, det är inte i infrastrukturen som problemen ligger utan det är varje användares beteende som spelar roll, säger hon.

Av: Åsa Secher

Tjänsten Tor ger anonymitet

  • Tor, The Onion Router, är en anonymiseringstjänst som bygger på fri programvara och finns över hela världen.
  • Genom att använda Tor vidarebefordras nättrafiken i tre steg innan den når sin slutgiltiga mottagare. Det innebär att det inte går att se vem ­avsändaren är eller var denna befinner sig.
  • Tjänsten används ofta av dissidenter eller journalister för att ­komma runt censur eller kunna surfa anonymt.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt